Szent Gellért-napi búcsúk

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Gellért tiszteletére: Sepsiszentgyörgy, Apanagyfalu, Ditró: cengelléri kápolna, Szentegyháza: Szeltersz, Székelyvarság: Sólyomkő.

  • Szeptember 21-én, szombaton Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise szeptember 21-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet Koncsag László szentkeresztbányai plébános tartja. A búcsús szentmisére 9 órakor autóbusz indul Felszegből és a szentkeresztbányai templomtérről.
  • Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját szeptember 24-én, kedden déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Tamás Barna a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági főlelkésze.
  • Ditró leányegyházában, Cengelléren a kápolna búcsús szentmiséje kedden, délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Pál Vilmos gyergyóhodosi plébános tartja.
  • Szeptember 24-én, délután 6 órakor tartják a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templom búcsúünnepét. A szentmisén, amelyet az erdélyi Mária Rádió közvetít, a főcelebráns és szónok Vencser László morálteológus, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója.

Temesvári egyházmegye:

  • Szeptember 24-én, kedden, Szent Gellért ünnepén délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Roos Márton ny. püspök mutat be szentmisét. Magyar, román és német nyelven szentbeszédet mond Kondé Lajos szeged-csanádi pasztorális püspöki helynök, Lunic Daniel herkulesfürdői plébános és Cădărean Ion lelipásztor, a máriaradnai múzeum adminisztrátora. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű táj­egységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkez­nek lelkipásztorok és hívek.

 

Dátum

2019. szeptember 24., kedd