Szent Dorottya

SZENT DOROTTYA Kappadóciában, Cezarea városában élt. Feltűnően szép, okos és erényes volt. Dioklecián császár keresztény-üldözése alatt kínvallatásra fogták, sőt rossz nők segítségével el is akarták csábítani az erényesség útjáról. Ő mindenek dacára állhatatos maradt. Hősies magatartásával, okos és meggyőző beszédével még csábítóit is megtérítette. A prefektus végül lefejezésre ítélte.

A vesztőhelyre menet egy fiatal ügyvéd is gúnyolta Dorottyát, kérve, hogy jegyesétől (Jézustól) ugyan küldjön már neki majd néhány rózsát és almát. Dorottya megígérte. Az ügyvéd persze nem vette komolyan az ígéretet. Nevetve mesélte később barátainak a jó tréfát a balga keresztény szűzzel, amikor odalépett hozzájuk egy szép ifjú, aki egy kis kosárkát nyújtott át az ügyvédnek. Üzenetet hozott, Dorottyától. Jegyese országából küldi a kosárban levő három szál gyönyörű rózsát, és három szép piros almát. Az ügyvéd nagyon elámult, és a történtek hatására ráeszmélt a keresztény vallás igazságára, őszintén megbánta korábbi életének hibáit. Megtért, és hitvalló életével nemsokára ő is vértanú lett 288-ban.

Szent Dorottya ereklyéi Rómába kerültek később, a Trasteverében épült S. Dorotea-templomban találhatók. Rómában és Bolognában a csoda emlékére február 6-án minden évben gyümölcsöt szentelnek. A kertészek is – a rózsalegenda kapcsán – védőszentjükként tisztelik Szent Dorottyát.

 

Dátum

2018. február 06., kedd

Idő

08:00 - 18:00

Helyszín

nem kötelező emléknap - piros
nem kötelező emléknap - piros
Kategóriák