2022. augusztus 13.

Szent Antal-búcsúk

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Páduai Szent Antal tiszteletére: Déva-telep, Petrozsény: Iszkrony, Dés, Kolozsvár: Bulgária-telep, Vargyas, Zernyest, Körtvélyfája, Marosvásárhely: minorita templom (jezsuiták), Ülke, Újtusnád, Csíkcsicsó, Jávárdipatak, Erdőszentgyörgy, Alsósófalva, Illyésmező, Csíksomlyó: Szent Antal-kápolna, Bekecs-tetői kápolna.

  • Páduai Szent Antal napján ünneplik Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúját, amelyre háromnapos triduummal készülnek. A szentmisék délután 4 órakor kezdődnek. A búcsús szentmisét szombaton délelőtt 11 órától mutatják be.
  • Csíksomlyón Szent Antal napján reggel 8-kor is tartanak szentmisét. A fél 11-től kezdődő szentmise a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál lesz megtartva alkalmas időjárás esetén. A kápolnához fél 10-kor indulnak a kegytemplom elől. Az este 6-kor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket.

  • Székelyudvarhelyen, a ferences templomban június 13-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik a szentmise.
  • Petrozsény filiájában, az iszkronyi templomban szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Poroabă Nicușor görögkatolikus parókus tartja.
  • A csíkcsicsói egyházközség is szombaton délelőtt 11 órától ünnepel. A búcsús szentmise szónoka Kelemen Arnold diakónus.
  • A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút ugyancsak szombaton déli 11 órától ünneplik. A szentmise szónoka Kovács Péter székelykeresztúri plébános.
  • Az ülkei templom védőszentje Páduai Szent Antal. A búcsús szentmise június 13-án, szombaton déli 12 órakor kezdődik. A szentbeszédet a székelyudvarhelyi ferences templom igazgatója, P. Kovács Csaba Antal OFM tartja.
  • A kolozsvári ferences templom Szent Antal búcsúját június 14-én, vasárnap tartják. A szentmisék délelőtt 9 és déli 12 órától lesznek. A búcsú szónoka P. Puvak Marián OFM Csíksomlyóról. A szentmiséken megáldják a gyermekeket és a liliomokat.
  • A dévai templom védőszentje szintén Páduai Szent Antal. Szombaton az este 7 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében megáldják a gyermekeket és a liliomokat. Vasárnap, június 14-én a búcsús szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Szabó Ákos, vajdahunyadi plébános lesz.

Nagyváradi egyházmegye:

A nagyváradi egyházmegyében az alábbi helységekben szenteltek templomot Páduai Szent Antal tiszteletére: Nagyvárad-Tokaji-telep, Érmihályfalva, Baromlak- Füves, Szalárd és Újpalota.

Szatmári egyházmegye:

A szatmári egyházmegyében az alábbi helységekben szenteltek templomot Páduai Szent Antal tiszteletére: Szatmárnémeti és Kaplony.

Temesvári egyházmegye:

A temesvári egyházmegyében az alábbi helységekben szenteltek templomot Páduai Szent Antal tiszteletére: Arad-belváros, Lovrin és Nándorhegy.

Dátum

2020. június 10., szerda - 2020. június 14., vasárnap