2022. augusztus 20.

Porciunkula-búcsúk

 • Augusztus 2-án, pénteken Porciunkula, Angyalos Boldogasszony ünnepe, mely napon minden ferences – és plébánia templomban teljes búcsú nyerhető. A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel fél 8 és este 7 órától lesznek.
 • A temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik elzarándokolnak a máriaradnai bazilikához. A résztvevők az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Ausztriából, Németországból és Romániából érkeznek.
  A zarándoklat programja a következő:
  10.30 óra: Mária-énekek a kegytemplomban
  11:00 óra:  ünnepi szentmise, főcelebráns: Pál József-Csaba megyés püspök. A szentmise zenei szolgálatában közreműködik Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész.
  Kb. 13 óra: ebéd
  14.30 óra: keresztúti ájtatosság.
  A résztvevőknek alkalmuk nyílik megtekinteni a radnai kolostormúzeumot, a kegytárgyboltot és Xantus Géza neves erdélyi festőművész kiállítását.
  16 óra: orgonakoncert, fellép: Nina Laubenthal, Wifried Michl és Franz Metz.
 • A nagybányai minorita testvérek is megemlékeznek a Porciunkula felszenteléséről, illetve a rendalapító által megélt csodáról. Várják a híveket az augusztus 2-án, reggel 7 órától, illetve a délután 6 órától bemutatásra kerülő szentmisékre.
 • Kaplonyban, a Szent Antal templom udvarán augusztus 4-én, vasárnap délelőtt 11 órától tartják a „kis kirbáj”-nak is nevezett búcsút, melynek szónoka P. Marek Bernardin OFM, a kaplonyi közösség idén érkezett segédlelkésze.