2021. szeptember 21.

Nagyheti szertartások a temesvári Szent György-székesegyházban

NAGYCSÜTÖRTÖKÖN, 2017. április 13-án a székesegyházban két ünnepélyes szentmisét mutatnak be.
– Az olajszentelési mise délelőtt 10 órakor lesz, amelyen az egyházmegye papsága együtt misézik a főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a lelkipásztorok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásához használt olajok megszentelése.
– Az utolsó vacsora emlékére este 7 órakor celebrál szentmisét Roos Márton megyéspüspök, amelynek keretében a hagyománynak megfelelően, Jézus felebaráti szeretetének emlékére a főpásztor elvégzi a lábmosás szertartását. A liturgián egyházi énekek csendülnek fel a székesegyház Exultate kórusának előadásában. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert. A szentmisét este 10 óráig tartó virrasztás követi.

NAGYPÉNTEKEN, április 14-én Urunk szenvedésére és halálára emlékezünk. A székesegyházban a székeskáptalan tagjai reggel 8 órai kezdettel közös imán (Laudes) vesznek részt. A Jézus szenvedése és halála emlékére bemutatott szertartás délután 3 órakor kezdődik, majd este 9 óráig szentségimádásra kerül sor a szentsírnál. A szertartás keretében elhangzik Urunk szenvedéstörténete (passio) János evangéliuma szerint.

NAGYSZOMBATON, 2017. április 15-én a székesegyházban a székeskáptalan tagjai reggel 8 órai kezdettel közös imán (Laudes) vesznek részt. Szentmisét ezen a napon nem mutatnak be. A szentségimádás délelőtt 10 órától este 9 óráig tart. Kérik a híveket, vegyenek részt minél nagyobb számban a nagyszombati virrasztáson.

HÚSVÉT VIGÍLIÁJA este 10 órakor tűzszenteléssel kezdődik. Az ünnepi szentmisét Roos Márton megyéspüspök celebrálja. A székesegyház Exultate kórusának előadásában elhangzik Robert Führer: Festmesse, Händel: Hallelujah, Amen, Camille Saint-Saëns: Tollite Hostias, valamint Diethelm Kaufmann: Örvendjetek angyalok című műve.

HÚSVÉTVASÁRNAP, 2017. április 16-án délelőtt 10 órakor Roos Márton megyéspüspök celebrálja a szentmisét a Székesegyházban.
Délután fél 6-kor a székeskáptalan ünnepi vesperáson vesz részt a székesegyházban.

HÚSVÉTHÉTFŐN, 2017. április 17-én a szentmiséket a vasárnapi miserend szerint mutatják be.

Dátum

2017. április 13., csütörtök - 2017. április 17., hétfő

Helyszín

Temesvár