2022. szeptember 28.

Húsvétvasárnapi ételszentelés

  • Megtartják a hagyományossá vált húsvétvasárnapi ételszentelést Csíkszereda központjában, a szokásos időpontban, reggel 8 órától. A szertartást Tamás József nyugalmazott püspök végzi.
    Az ételeiket megszenteltetni kívánó hívek kereszt alakban sorakozhatnak fel a városközpont utcáin és terein, észak-déli és kelet-nyugati irányban. Az egyik sor a Gál Sándor tértől a Temesvári sugárúton hosszan, a Főtéren át az ortodox katedrálisig tart majd. A másik sor pedig a Kossuth Lajos utcában, a Szent Kereszt templomtól a Márton Áron utcáig, a BCR Bank körforgalmáig húzódik. A tágabb utcarészeken, illetve tereken több sorban is állhatnak az emberek.
    Az ételszentelési szertartást a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt végezik és a Szent Kereszt plébánia Facebook-oldalán keresztül is közvetítik. Akik személyesen nem vehetnek részt az ételszentelésen, de bekapcsolódnak az élő adásba, számukra is érvényes lesz az ételszentelés.
    A közúti forgalmat vasárnap 7.30 és 9.00 óra között lezárják a Kossuth Lajos utcán, valamint a Temesvár sugárúton.
  • Gyergyóban az ételszentelés a Szent Anna kápolnáknál reggel fél 7 órakor kezdődik. A Szent István-plébániatemplomban reggel 7 órakor kezdődik a szertartás. A Szent Miklós egyházközségben reggel 6 órától tarják a szertartást a templomban és templomkertben, Kovácspéterbe is kimennek, ott délután 2 órakor tartják az eledelszentelést. A felszegi egyházközségnél, a Munkás Szent József plébánián és az örmény templomban is reggel 6 órakor szentelik meg az ünnepi asztalra szánt étkeket.

Dátum

2021. április 04., vasárnap