2022. szeptember 27.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és a megszentelt élet világnapja

Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának ünnepén van a megszentelt élet világnapja.

  • Gyulafehérváron a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi liturgiát megelőzően az érsekség udvarán végzik a gyertyaszentelés szertartását, majd a körmenet után a Szent Mihály-székesegyházban mutatják be a szentmisét.
  • csíksomlyói kegytemplomban február 2-án a gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisék reggel 8, fél 11 és este 6 órától lesznek. II. Szent János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává. Azóta ezen a napon az egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt is ünnepli, akik a világon megszentelt életet élnek. Az ünnep célja: hálát adni Istennek a megszentelt élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében ennek az életformának az ismeretét és szeretetét, valamint lehetőséget adni a megszentelt életet élőknek, hogy tudatosuljon bennük életük szépsége és azok a csodák, amelyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára. Imádkozzunk a szerzetesekért és a megszentelt életet élőkért, valamint a hivatásokért!

  • A nagyváradi székesegyházban 8.00, 11.00 és 18.00 órakor kezdődnek a szentmisék. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye területén élő szerzetesek és szerzetesnők ez évben a görögkatolikus püspökség szervezésében a nagyváradi ferences templomban (Spartacus utca 33A) találkoznak. A találkozón részt vesz Böcskei László megyés püspök is, aki 10 órakor szentmisében ad hálát és imádkozik a szerzetesekért.
  • Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Schönberger Jenő püspök délelőtt 11 órától mutat be ünnepi szentmisét a szatmárnémeti székesegyházban, ahol megszenteli a hívek által vitt gyertyákat. Ezen a napon ünnepli a világ a szerzeteseket is. Világnapjukon, az ünnepi szentmisén részt vesznek az egyházmegye területén szolgálatot teljesítő szerzetesrendek képviselői.