Egyházmegyei zarándoknap Szent László tiszteletére Nagyváradon

Az idén ünnepelt Szent László Emlékévnek kimagasló eseménye a Nagyváradi Egyházmegyében a hagyományos Szent László Zarándoklati Nap

A nap programja az alábbiak szerint alakul:

  • Több mint négy és fél évszázad távollét után reggel 9 órakor érkezik meg a nagyváradi székesegyházba a Győrben őrzött Szent László ereklye.
  • A zarándokok fogadása és az ereklyék előtti tisztelet 11 óráig folytatódik, amikor elkezdődik az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise, melyen jelen lesz hazánk pápai nunciusa több hazai és külföldi püspök kíséretében.
  • A szentmise után kb. fél egy órakor kezdődik a körmenet, amely a székesegyházból indul: a nagyváradi Szent László Hermát és a győri ereklyét kórusok és fúvósok kíséretében az első székesegyház helyére, a Vártemplomba, ahol hálaadásul Te Deumot énekelnek.
  • A templomi szertartás után egy Szent László életét bemutató kiállítás megnyitója lesz a Vártemplomban, majd egyéb programok is várják a zarándokokat: az első székesegyház maradványainak megtekintése a Vármúzeumban, a Vár bemutatása, kiállítások látogatása a Várban, a fúvószenekar szabadtéri műsora. A Vár területén étkezési lehetőség is biztosítva lesz.
  • A Vártemplomban délután fél 5 óráig lehet tisztelegni a Szent László ereklyék előtt, amikor a székeskáptalan tagjai egy hálaadó szentmisét mutatnak be. A szentmise után az ereklyéket megőrzési helyükre, a nagyváradi székesegyházba, illetve Győrbe szállítják majd az illetékesek.

Dátum

2017. május 14., vasárnap

Idő

09:00

Helyszín

Nagyvárad