2021. szeptember 25.

Csíksomlyói búcsú 2020

A pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú az idei évben május 30-ra esik, mottója: „A Szentlélek száll le rád.” (Lk 1,36)

A 2020-as csíksomlyói pünkösdi búcsú liturgikus programja

Május 29-én, pénteken:
18:00 – Búcsúnyitó szentmise.
19:00-22:00 Virrasztás zárt templomban.

Május 30-án, szombaton:
10:00 órától imádságos felkészülés lesz a pünkösdszombati búcsú misére, amelybe a csiksomlyo.ro oldalon kapcsolódhatnak bele.

12:30 – Az ünnepi szentmisét Nm. és Ft. dr. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora mutatja be a kegytemplomban.
A szentmisét élőben közvetíti a Duna TV, az Erdélyi Mária Rádió, továbbá  bekapcsolódhatnak a kegyhely honlapján és a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazás segítségével. Az ünnepi szentmisére liturgikus füzet is készült, amely tartalmazza a szentmise énekeit és liturgikus szövegeit. A liturgikus füzet ITT található.

18-órától pünkösdi előesti szentmise lesz, amelyet kihangosítanak a térre.

Pünkösd vasárnapján, május 31-én ünnepi sorrendben lesznek a szentmisék.

A 10:30–kor kezdődő szentmisét Urbán Erik OFM tartományfőnök mutatja be.

Június 1-én, hétfőn megemlékező szentmise lesz fél 11-től annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. A szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora celebrálja.

Arra kérik a kedves testvéreket, hogy idei pünkösdszombati búcsú alkalmával a világjárvány miatt szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre. Érdeklődjenek az lakhely szerinti plébániájukon, hogy a búcsúhoz kapcsolódóan szerveznek-e valamilyen otthoni imádságos programot-, netán szentmisét, amelybe bekapcsolódhatnának és így alkossunk lelki közösséget. Ugyanis így valósulhat meg, hogy ebben az évben a szívünkben zarándokolunk.

Akik időközben magánúton, egyénileg, vagy családtagjaikkal, meglátogatja a kegytemplomot, kérjük, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében tartsa be a közegészségügyi előírásokat.

A Szent Istvánról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány közleménye a búcsúval kapcsolatosan ITT olvasható.

Dátum

2020. május 29., péntek - 2020. június 01., hétfő

Helyszín

Csíksomlyó