Örülni annak, ami van

0
2213
Fotók: Szent Gellért Alapítvány

A Szent Gellért Alapítvány már 12 éve szervezi a KíSérŐ tábort, amelyen idén is népes sereg vett részt. Székelyudvarhelyről és környékéről érkeztek családok: sérült gyermekek szüleikkel, testvéreikkel. De rokonszenvező önkéntesek sem maradtak ki, így több mint ötvenen táboroztak együtt három tartalmas napon, mely a találkozásról szólt.

A szervezők eddigi tapasztalatai alapján a találkozásban, megismerésben van a legnagyobb erő. A különleges feladattal küszködő család leginkább a hasonló helyzetben levőkkel tudja megosztani örömeit, gondjait. Korábban strukturáltabb programokban gondolkodtak a szervezők: voltak programok szülőknek, sérült gyermekeknek, testvéreknek, mára azonban már nagy családdá formálódott a részben visszajáró, részben újonnan csatlakozóknak köszönhetően a tábor közössége.

A különböző tevékenységek során szabadon mozoghattak a résztvevők. A kistestvérnek nem kellett attól tartania, hogy a nagy beszélgetés elrabolja tőle a szüleit, de a szervezők alkalmat teremtettek arra is, hogy a szülők kettesben kávézzanak. Együtt szőttek kisebb-nagyobb szövőkereteken, fontak karkötőket, íjászkodhattak, meggyes lepényt gyúrhattak, beöltözhettek focistáknak és pom-pom lányoknak, just dance-elhettek, szatyrokat készíthettek és megfesthették azokat, azaz ebben a táborban könnyedén kizökkenhettek a mindennapokból. Lehetőségük volt a természetben is kikapcsolódni, megérinteni a körülöttük levő fákat, köveket, vizet, hiszen a tábor a Lövétéhez tartozó Szelterszben zajlott, festői környezetben.

Az esti zárókör mindenkit befogadott, ilyenkor derült ki, kinek mi volt igazán élmény aznap. Végighallgatva egymást gazdagodtak a táborozók. Sérült gyermekeik élménybeszámolója jelenti a legerősebb kapcsolódási pontot a családok között. Az egyszerű, olykor nehézkes megfogalmazásaikat végighallgatva hol mulattak, hol meghatódtak, hiszen a sérültek világlátása olykor döbbenetesen egyszerű és szép. Kevesebb lehetőséggel bár, de mégis megragadják a lényeget: szeretni és szeretve lenni, örülni annak, ami van. A KíSérŐ tábor úgy búcsúzott el, hogy jövőre is szeretne ugyanígy együtt lenni Székely-Szelterszben a Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban. A György család, a tábor szervezői további családok jelentkezését várják.

György Ida