Növeld bennünk a hitet!

0
134

Október 5-ére Forró Csaba Roland domokosi segédlelkész, Csík-kerületi ifjúsági lelkész segítő csapatával hitben ismét álmodtak egy nagyot, munkához láttak és szervezésük eredményeként aznap a Szent Ágoston-templom alatti hittantermeket közel 80 fiatal töltötte be. A Csík kerületi ifjúsági lelkinap ezúttal új időpontban hívta Istennel és egymással találkozni a fiatalokat. Az advent és nagyböjt zsúfoltsága miatt a lelkinap őszi és tavaszi periódusokra módosult.

Növeld bennünk a hitet! – hangzik el a kérés Lukács evangéliumában, amelyre Jézus így kezdi válaszát: „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag…” (Lk 17,6)

Ezúttal is izgalmas, tartalmas programkínálat várta a jelentkezőket. A viszontlátás örömét és öleléseit egy pár elcsendesedésre szánt perc után rögtön a szentmise követte. Prédikációjában Csíki Szabolcs elmélyítette a fiatalokat a szentmise egy-egy fontos pillanatában, kiemelve, mennyire megható az Isten Bárányának része, amikor Krisztus értünk megtöretik.

A nap meghívottjai a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat munkatársai voltak, akik több programpontban teljesítettek szolgálatot a fiatalok felé. A nap első felében az ismerkedésre, csapatépítésre volt lehetőség közös játékok, kiscsoportos tevékenységek, valamint a vidám csevegések közepette elfogyasztott ebéd alkalmával. A nap egyik csúcspontjában mint Jézus tanítványai mi is mindnyájan a magvetőről szóló példabeszédet hallhattuk, és azon elmélkedhettünk milyen az a föld, amely jellemez minket? Vajon a kegyelmeket, melyeket magokként kapunk, milyen földbe szórjuk?

Hogy választ tudjunk formálni, életünket elsősorban a krisztusi út fényében kell megvizsgálnunk. Tudomást kell szereznünk jellemünkről és tetteinkről. Ezeket szemlélve rájöhetünk, hogy általunk milyen magok hajtottak gyökereket, szökkentek szárba, növesztettek leveleket és hoztak termést.

A keresés útjára Rácz Gábor, a Keresztirány munkatársa hívott bennünket, feltette számunkra a nagy kérdést, Isten mit szeretne, mi milyen föld legyünk? A példabeszédben Jézus négy földről beszél.

Útszéli – a magot eltapossák, a madarak felcsipegetik, és nem hoz gyümölcsöt; nincs halló fülük Isten szava felé

Köves talaj– gyorsan kicsírázik, de mivel nincs mély gyökere, a nap melege elpusztítja; a bűnök fele hajlanak, Isten szava elhalkul bennük.

Bogáncsos talaj– a tövisek megfojtják, így a növény nem tud fejlődni; gyenge a bizalmuk Isten fele.

Jó föld – a mag gazdagon termést hoz; meghallják Isten tanítását és magukévá teszik.

A tanítást követően a hallottak átgondolására és az imában, Istennel való beszélgetésre a szentségimádás biztosított lehetőséget, ahol szintén a Keresztirány munkatársai szolgáltak vezetéssel.

Talán ez volt a legmélyebb pont, ahol volt idő Istennel nyíltan beszélgetni a belül felmerülő vagy felerősödő kérdések, aggodalmak, felismerések kapcsán. Mély, őszinte szavakkal és szívből szóló énekekkel emelték a lelkünket Istenhez. A megélt tapasztalatok megosztására, valamint kérdések megválaszolására, ismeretek elmélyítésére egy újabb kiscsoportos beszélgetés sarkallta a résztvevőket, majd a nap zárásaként néhány tanúságtételt hallgathattunk a fiataloktól.

Jó érzéssel töltött el, mikor láthattam mennyire nyíltan és bátran beszélnek az Istenben megélt tapasztalataikról, valóban felemelő pillanatok voltak.

Ezúton is szívből jövő köszönetünket fejezzük ki minden olyan személynek, aki hozzájárult a lelkinap létrejöttéhez. Bálint Emil főesperes úrnak köszönettel tartozunk a helyszínért, a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat munkatársainak a tartalmas, mély vezetésért, a szervező csapatban tevékenykedő fiataloknak az odaadó szolgálatért, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészségnek a támogatásért, valamint a jelen levő papoknak, kispapnak, akik szent szolgálatukkal segítették a résztvevőket Istenhez. Végül a legfontosabb: hálás köszönetet mondunk Forró Csaba Roland ifjúsági lelkèsznek, aki szervező csapata élén gondoskodik ezen alkalmakról.

Karda Dalma és Székely Anett, a Csík-kerületi Ifjúsági Lelkészség TEAM tagjai

Fotó: Léstyán László