Központban a perifériák – a romániai női és férfi szerzetesrendek elöljárói találkoztak

0
104
Fotók: CRSM, CSMR

A Perifériák, Isten kedvelt tere – a megszentelt élet megújulásának helye témát járták körül a Romániai Női (CRSM) és Férfi (CSMR) Nagyobb Szerzetesi Elöljárók Konferenciái tizedik közös ülésükön, amelyet október 22–24. között tartottak a romániai jezsuiták kolozsvári Manréza központjában.

A találkozón részt vett Giampiero Gloder, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa, Claudiu Lucian Pop, a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye püspöke és Ioan Călin Bot, a Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia megszentelt élet bizottságának felelőse.

Az első este Giampiero Gloder nuncius celebrálta a szentmisét, homíliájában három szempontot emelt ki: a perifériát, a testvériséget és a reményt, arra hívva bennünket, hogy mindenki a saját karizmája szerint, ezeket figyelembe véve éljen. Arra buzdított, hogy a perifériákat részesítsük előnyben, akár közel, akár távol vannak; hogy éljük meg és osszuk meg a világgal a testvériség ízét és illatát, és hogy a sok belső és külső nehézség közepette reménységgel éljünk, meggyőződve arról, hogy Isten mindig velünk van.

A második nap kora reggel a laudes-imával kezdődött, majd a Fernanda Barbiero SMSD nővér által javasolt téma kidolgozása következett, amelynek címe: „A perifériák, Isten kedvelt tere – a megszentelt élet megújulásának helye”. Gyönyörű kapcsolatot teremtett a tavaly tárgyalt téma, nevezetesen az idővel kapcsolatban, és arra sürgetett minket, hogy a perifériákat tegyük a megszentelt élet küldetésének kiváltságos helyévé, és a világra, sőt a hivatásunkra is Isten szívének ebből a részéből, a perifériákról tekintsünk. A nap egy gyönyörű szent liturgiával zárult, amelyet Ioan Călin Bot püspök celebrált, aki hálát adva Istennek a megszentelt élet ajándékáért, tanúságot tett arról a fontos szerepről, amelyet a megszentelt személyek játszottak az életében.

Az utolsó napon, csütörtökön reggel, a szentmise ünneplése után a két konferencia külön-külön találkozott, hogy néhány konkrét kérdéssel foglalkozzanak. Amikor eljött az idő, a Romániai Férfi Elöljárói Konferencia (CSMR) új elnököt választott Damian Gheorghe Pătrașcu, a Konventuális Kisebb Testvérek Szent József Tartományának tartományfőnöke személyében, az alelnöki tisztséget pedig Ioan Marin Albu, a Nagy Szent Bazil rend tartományfőnöke tölti be ezután. Ugyanezen az ülésen megválasztották a konferencia tagjait, titkárát és pénztárosát.

A Romániai Rendfőnöknői Konferencia (CRSM) közgyűlése során a jelenlévő nővérek megemlékeztek a CRSM első közgyűlésének 30. évfordulójáról. Az esemény különleges vendége Ioana Bota OSBM nővér, a CRSM első elnöke volt, aki rövid előadást tartott a női kongregációk közötti együttműködés kezdeteiről. A CRSM elnöke beszámolójában ismertette az elmúlt év fontos eseményeit, ezt követően a jelen lévő nővérek kis csoportokban dolgoztak a női kongregációk sajátos szükségleteinek meghatározásán, abban a reményben, hogy a CRSM-n belül közösen találhatnak közös megoldásokat.

A közgyűlés azzal zárult, hogy a két konferencia újból egyesült egy ima és megosztás erejéig.

Damian Pătrașcu, a CSRM elnöke; Homa Ildikó testvér, a CRSM elnöke (románból fordította: Szász István Szilárd)

MEGOSZTÁS