Örmény katolikus kórusok számára tartanak továbbképzőt Marosvásárhelyen

0
38
Illusztráció – a szamosújvári búcsún énekel a helyi kórus. Archív felvétel (Fotó: Riti József Attila)

Marosvásárhely ad otthont a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusához tartozó egyházközségek kórustagjainak szervezett továbbképzőnek. Október 12-én, szombaton 17 órakor a volt minorita templomban örmény katolikus szent liturgiát mutat be Küsmődi Attila főhelynök, szamosújvári örmény katolikus plébános. Az örmény liturgián közreműködik az erdélyi örmény katolikus egyházközségek egyesített kórusa Molnár Árpád szamosújvári és Bíró Zsolt gyergyószentmiklósi karnagy vezetésével.

A továbbképző az Örmény Kultúra Napjai elnevezésű rendezvény ideje alatt zajlik, amelynek első napján október 11-én 18 órától Aram Hacsaturján-kamarakoncertre kerül sor a Trio Spiritozo (Csíkszereda) előadásában a Kultúrpalota kistermében. Szombaton délelőtt tíz órától Ávéd Éva: Marosvásárhely zenei élete, Bodurian Ágota: Komitas és az örmény zene és Gál Hunor: Az erdélyi örmény katolikus templomok orgonái előadásokat hallgathatják meg. A zenei workshopon a szamosújvári, gyergyói és vásárhelyi kórusok közös gyakorlását vezeti Molnár Árpád karnagy (Szamosújvár), orgonán kísér Bíró Zsolt karnagy (Gyergyószentmiklós).

Szombaton 15 órától Zene Marosvásárhelyen – emberek, intézmények, örmények címmel vezet városnézést Kálmán Attila és Puskás Attila. A vezetett séta a Bolyaiak szobrától indul. (Akik lemaradnak, vasárnap 12 órától csatlakozhatnak a vezetett tematikus városnézéshez.) 17 órától kerül sor a Liturgis és a Művészeti Kollégium diákjainak koncertjére Örmény népi és liturgikus dallamok címmel a minorita templomban. A napot örmény kulturális est zárja.