Örökfogadalmat ünnepeltek a keresztény szeretet nővérei Temesváron

0
56

A Thouret Szent Johanna Antida által alapított Keresztény Szeretet Nővérei Kongregációjában tett örökfogadalmat Andreea Amalia Andrieș nővér szeptember 29-én, vasárnap a temesvár-erzsébetvárosi Jézus Szentséges Szíve-templomban celebrált szentmisén.

„Andreea nővér örökfogadalmat, vagyis életre szóló fogadalmat tesz, amellyel végleges IGEN-t mond Jézus Krisztusnak. A kongregációban négy fogadalom van: engedelmesség, szegénység, szüzesség és a szegények időszakos szolgálata. A nővérek a szegények személyében Krisztust szolgálják. Karizmájukat a Máté evangéliuma 25. fejezete ihlette, amely felsorolja az irgalmasság cselekedeteit.” – közölte a rend a temesvári püspökség sajtóirodájával.

A temesvár-erzsébetvárosi plébániatemplomban a szentmise főcelebránsa Dirschl Johann általános helynök volt, koncelebrált Marin Matieș esperes, karánsebesi plébános, Barazsuly István SDS, helyi plébános. A szentmisén jelen volt Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus püspök. A Keresztény Szeretet Nővérei Kongregáció képviseletében jelen volt Anna Maria Senatore provinciális nővér és a tartományi tanácsosok, valamint a Romániában, vagyis Temesváron, Oravicabányán, Râmnicu Vâlcean és Bukarestben tevékenykedő nővérek, továbbá családtagok, rokonok, barátok és hívek. A szentmise zenei szolgálatát a Harmonia Christi ökumenikus ifjúsági kórus látta el Iustin Călin vezetésével.


Az örökfogadalom-tétel Andreea Amalia Andrieș nővér bemutatásával kezdődött. „Isten kegyelméből a keresztény szeretet nővérei közösségében felfedeztem a teljes egészében Istennek és a szegényeknek szentelt élet örömét. Ma, hogy Jézus Krisztus szeretetére válaszoljak és az ő példáját kövessem, kérem, hogy a keresztény szeretet nővérei családjában Isten dicséretére és a szegények vigasztalására letehessem életre szóló fogadalmamat” – mondta a nővér.
Homíliájában Marin Matieș plébános mindenekelőtt Andreea nővérhez intézte szavait: „Hálát adunk Istennek a hivatás ajándékáért. Ez kegyelem, meghívás, amelyre az ember válaszolhat. A mai fogadalmad, Andreea nővér, jel ebben a világban, mert a megszentelt életet élő személyek, a szerzetesek és apácák Istent mutatják meg a világnak.”


Miután nyilvánosan kifejezte szándékát, hogy Jézus Krisztust a szegények személyében szolgálja, a Mindenszentek litániája alatt Andreea nővér az alázat és az Istennek való teljes odaadás jeleként a földre borult.
A szentmise végén Ioan Călin Bot lugosi püspök így fogalmazott: „Meghatottan tekintünk Istennek e művére. Nem érthetjük meg, ami ma történt, ezt az elköteleződést. Ami Andreea nővér szívében történik és kibontakozik, az egyedülálló, az ő és Isten titka. Köszönjük, tisztelt Andrieș család, az egyház nevében, mert a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia nevében vagyok jelen ezen az ünnepségen, ezt a drága és egyedülálló ajándékot: az önök leányát. Andreea nővér, légy továbbra is bátor és vigyél fényt az életed által!”


A lugosi püspök köszönetet mondott továbbá a Thouret Szent Johanna Antida által alapított Keresztény Szeretet Nővérei Kongregációnak a misszióért, amelyet az egész világon és Romániában, különös tekintettel a lugosi görögkatolikus egyházmegye terültetén végeznek.
Miután Andreea nővér háláját fejezte ki mindazoknak egyen-egyenként, akik közreműködtek az ünnepélyes szentmisén, illetve nővértársainak és családtagjainak, Barazsuly István plébános megköszönte neki az erzsébetvárosi plébánián végzett szolgálatát. Végezetül Dirschl Johann általános helynök egy idézettel kívánt minden jót Andreea nővérnek Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”


Thouret Szent Johanna Antida, a Keresztény Szeretet Nővérei kongregáció alapítója 1765. november 27-én született a franciaországi Sancey-le-Long faluban, földművescsaládban. Johannának 22 éves korában sikerült belépnie a párizsi Páli Szent Vince Irgalmas Leányainak Rendjébe, de aztán kitört a francia forradalom, és minden szerzetesrendet eltöröltek. Ezután követte Receveur apátot a németországi Freiburgba száműzetésbe, és vele együtt a betegek ápolásának és a fiatal lányok nevelésének szentelte magát; ezután Svájcba utazott, majd végül sikerült visszatérnie Franciaországba, Besançonba, ahol 1797-ben szegény lányok számára iskolát nyitott, anélkül, hogy feladta volna a betegek ápolását. Más fiatal nők is csatlakoztak hozzá: ez lett az új kongregáció, akkori nevén irgalmasság leányai első közössége, akik 1819-ben megkapták VII. Pius jóváhagyását. Jeanne Antida Thouret a fiatalok keresztény és polgári nevelésének, valamint az elhagyott, szegény és beteg gyermekek iránti karitatív szolgálatnak kötelezte el magát – olvasható a Szentek Ügyei Dikasztériumának honlapján (https://www.causesanti.va).
A temesvári egyházmegye területén a Keresztény Szeretet Nővérei kongregáció tagjai Oravicabányán, az Ovidiu Cosmuța oravicabányai görög katolikus parókus által koordinált, a gyermeküket családi támogatás nélkül nevelő vagy családon belüli erőszakot elszenvedő anyáknak otthont adó Virginia Anya-központban, valamint Temesvár-Erzsébetvárosban, az 1 Decembrie utca 1 szám alatti szalvatoriánus rendház épületében lévő Vino și vezi! (Jöjj és lásd!) kollégiumban tevékenykednek.

A temesvári püspökség sajtóirodája