A média csak eszköz, mögötte emberek, elmék és szívek vannak

Országos Management Konferenciát tartottak Balázsfalván

0
65
Fotók: a temesvári püspökség sajtóirodája

A romániai katolikus egyház első Országos Menedzsment Konferenciáját (CNMB) 2019-ben Kolozsváron rendezték meg. A következő ülésekre a világjárvány miatt csak online felületen kerülhetett sor. A második, fizikai találkozóval egybekötött rendezvényt tavaly ősszel tartották Temesváron. Az idei konferenciának szeptember 26-án és 27-én a balázsfalvi görögkatolikus nagyérsekség adott otthont, a téma ezúttal A média az egyházban volt.

A konferencia hibrid módon jött létre, fizikai jelenléttel, valamint a Zoom-felületen keresztül. A rendezvényen a Temesvári Római Katolikus Püspökséget online részvétellel Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész, az egyházmegye médiairodájának felelőse, Augustin Bărbuț OCarm, a temesvári Szentháromság-plébánia plébánosa, a médiairoda munkatársa és Sipos Enikő sajtóreferens képviselte.

A programnak megfelelően a CNMB nyitó ülésszakára szeptember 26-án este került sor a téma és a résztvevők bemutatásával. A második napon, szeptember 27-én a főszékesegyházban celebrált liturgiát, imát és nyitóbeszédet követően a résztvevők több előadáson és prezentáción vehettek részt fizikai jelenléttel és online egyaránt. Elsőként a szervező, Cristian Crișan gyulafehérvár-fogarasi görögkatolikus segédpüspök tolmácsolta a jelenlévőknek Lucian Mureșan bíboros, balázsfalvi görögkatolikus nagyérsek, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnökének üdvözletét és áldását.

A Kommunikációs Dikasztérium üzenetét dr. Paolo Ruffini, a Kommunikációs Dikasztérium prefektusa, egykori újságíró közvetítette: „Ebben a digitális korban, amikor mindig rohanunk, ebben a válság által érintett időben az evangélium bátorít minket, mert a mi időnk egyben prófétai idő is. Feladatunk, hogy minden tehetségünket az evangélium terjesztésére használjuk, hogy megosszuk mindazt, ami jó és szép. Legyetek ti a változás, amit látni szeretnétek a világban.”

Ezt követően a Vallásügyi Államtitkárság részéről Ciprian Vasile Olinici államtitkár tartott előadást Állam és egyház Romániában. Együttműködés és támogatás 2024-ben címmel. „A katolikus média munkatársai egy személyt közvetítenek, egy isteni személy valódi jelenlétét közvetítik. A mi előnyünk az, hogy egy olyan intézményről közvetítünk, amely hiteles, a több mint két évezrede megtapasztalt igazság hitelességét nyújtja” – fogalmazott az államtitkár, aki egy kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet a napjainkban tapasztalt információ-robbanásra: az embert minden nap mintegy 700 információval „bombázzák”. A kommunikáció mikéntjével kapcsolatban pedig megállapította: a szöveg legyen „rövid, szabatos és érzelemteljes, csipetnyi történettel megfűszerezve”.

A következő vendég Tudor Barbu, a TVR3 ügyvezetőproducer-koordinátora volt, felszólalásának címe: Audiovizuális kommunikációs technikák. A román televíziózás perspektívái. Tudor Barbu szerint a jövő az online televíziózásé és a mesterséges intelligenciáé. Ezért jó lenne, ha az egyház olyan szakembereket képezne, akik ismerik az online tér és online média rejtelmeit mint a kommunikáció egy területét.

Cristina Grigore katolikus újságíró, a SIR (Servizio Informazione Religiosa) és a Fides ügynökség tudósítója számos gyakorlati elemet és módszert bemutató előadást tartott az írott sajtó kommunikációs technikáiról, kiemelve például a megfelelő kommunikáció fontosságát a közösségi médiában.

Az ausztriai Friedrich Mayrhofer, aki elmondása szerint 1990 óta dolgozik Romániában, jelenleg egyházi ingatlanprojektek tanácsadójaként a közösségi finanszírozásról (crowdfunding) értekezett, amelyet a világon jótékonysági célokra, befektetésekre, vállalatok finanszírozására és személyes igények kielégítésére használnak. A közösségi finanszírozást a következők jellemzik: egyértelmű, konkrét ügy, amelyhez finanszírozásra van szükség, az ügy iránt érdeklődő csoport megszólítása, modern médiaforrások használata, és a részvételért járó jutalom, ami szorosabbá teszi az adományozó és az adományozott közötti kapcsolatot.

Az adománygyűjtési módszerek, a finanszírozási források és a kommunikációs stratégiák volt a témája Willi Kawohl németországi vezetési tanácsadó és coach előadásának is.

Végezetül Francisc Ungureanu lelkipásztor, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára, az Angelus TV igazgatója bemutatott néhány előírást és javaslatot a szentmisék közvetítésére vonatkozóan, taglalta a liturgikus szertartások élő közvetítését online környezetben, az ehhez szükséges minimális felszerelést és annak működését. Egy telefon nem elég egy szentmise közvetítéséhez – mondta Francisc Ungureanu, aki kiemelte a videokamerák minőségének, továbbá azok elhelyezésének, valamint a rendezői szabályok betartásának fontosságát, a hangzás terén pedig a templomban meglévő hangtechnikai termékektől eltérő berendezés alkalmazását. „A média csak eszköz, mögötte emberek, elmék és szívek vannak” – foglalta össze a konferencia első napját Francisc Ungureanu.

A találkozó a Boldogságos Szűz Máriához intézett imával és Cristian Crișan görögkatolikus püspök áldásával ért véget.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája