A püspökök és papok kapcsolatát helyezte fókuszába az európai keleti katolikus püspökök most zajló találkozója

0
106

Nagyváradon szeptember 16. és 19. között zajlik az európai keleti katolikus püspökök találkozója.

Száznál is többen vettek részt a találkozó megnyitóján hétfő délután a nagyváradi városháza Traian Moșoiu termében: a keleti katolikus püspökökön kívül a romániai püspöki kar tagjai, szerzetesek, papok, közéleti és vallási vezetők is jelen voltak.

Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök házigazdaként nyitotta meg az eseményt: „A soknemzetiségű város örömmel látja vendégül ezen a megnyitón a város római katolikus, ortodox, protestáns és zsidó egyházi vezetőit. Azért rendeztük meg éves találkozónkat itt, Nagyváradon, hogy emlékezzünk az öt éve boldoggá avatott román görögkatolikus püspökökre.”

Claudio Gugerotti bíboros, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa is üdvözölte az egybegyűlteket. „A nemzetiségek és vallások békés együttélésére Nagyváradon példa, hogy számtalan vallás képviselője ünnepel ma velünk együtt. Ezeknek a találkozóknak pedig azért van nagy jelentőségük, mert egy olyan korszakban kezdődtek el, amikor az egyházak még érezték az üldöztetés nyílt sebeit.”

Gintaras Grušas vilniusi érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke hangsúlyozta a találkozó témájának időszerűségét. „A püspökök és papok közötti testvéri kapcsolat nagyon fontos, különösen most, két héttel a püspöki szinódus második ülésszakának kezdete előtt, amelyet 2024. október 2. és 7. között tartanak a Vatikánban.” Az érsek egyben köszöntötte Virgil Bercea püspököt, akit harminc évvel ezelőtt szenteltek püspökké.

Ciprian-Vasile Olinici romániai vallásügyi államtitkár kiemelkedő jelentőségűnek és követendő példának nevezte a találkozót, „mivel az egész keresztény világ arra törekszik, hogy életben tartsa az evangélium üzenetét egy egyre inkább szekularizált társadalomban, amely kísértésbe esik, hogy elhagyja keresztény gyökereit és értékeit”.

Zárásként Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta: a város megtiszteltetésnek tartja, hogy otthont adhat ennek a rendkívül fontos eseménynek, Nagyváradot pedig a különböző kultúrák és vallások közötti harmónia mintaképének nevezte.

A megnyitó után püspökök és kísérőik a görögkatolikus szeminárium Szent György-templomában akathisztoszt énekeltek olasz nyelven a boldog mártír püspökökhöz Anton Cioba rektor vezetésével, a nagyváradi szeminárium Schola Cantorum kórusának kíséretében.

Kedden, szeptember 17-én a napot liturgikus és kulturális események sorozata fémjelezte. Az Európai Katolikus Püspöki Találkozó második napja Nagyváradon a Szent Miklós-székesegyházban tartott főpásztori isteni liturgiával kezdődött reggel nyolckor, amelyet Virgil Bercea, Nagyvárad görögkatolikus püspöke celebrált a Vatikáni Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával, Claudio Gugerotti bíborossal, valamint a nagyváradi egyházmegye többi résztvevő püspökével és papjával együtt.

A nap a Kelet-Európai Katolikus Püspökök Konferenciájának első ülesszakával folytatódott, melynek témája: A püspökök és papok kapcsolata – testvériség és emberség. Szinódus a szinodalitásról volt, ami egyben az idei találkozó témája is.

Este fél héttől a nagyváradi Mária Királyné Állami Színházban a résztvevők tiszteletére a Kyrie Eleison vokálszimfonikus koncertet adtak elő. Gianpaolo Mazzoli karmester vezényletével fellépett: Egyed Apollónia (szoprán), Daniel Magdal (tenor), Florin Estefan (bariton), a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa és zenekara.

A ,,Kyrie eleison / Uram irgalmazz” a keresztény liturgia fontos imája, mind a keleti hagyományú egyházak szertartásaiban, mind a latin egyházban, a kultikus zenében pedig a mise zenei műfajú összeállítások nyitórészét jelöli. A ,,Kyrie eleison” koncertet olyan eseménynek szánták, amely szimbolizálja azt a láthatatlan szálat, amely a klasszikus zenét összeköti az egyház és a liturgikus zene történetével.

A műsor a Puccini-centenárium miatt a zeneszerző műveiből állt össze. A részvevők részleteket hallhattak a Pillangókisasszony, a Tosca, a Turandot, a Bohémélet és A köpeny című operák áriáiból, ezeken felül rögtön az elején a Messa di Gloria Kyrie-része is elhangzott.

Szerdán a munkamegbeszélések folytatódnak, keretet biztosítva a találkozó központi témájával kapcsolatos vitáknak és megbeszéléseknek. Reggel 8 órától főpásztori szentmisét celebráltak a Istenanya egyházmegyei kegyhelyen.

Este a résztvevőknek lehetőségük lesz felfedezni Nagyvárad városát és élvezni a helyi vendégszeretetet. Böcskei László, a nagyváradi római katolikus püspök meghívására 18,30-tól a nagyváradi római katolikus székesegyházban a résztvevők együtt imádkozzák az Istenanya-parakliszt, melynek során a Miatyánk különböző nyelveken hangzik majd el. A liturgia végén Giampiero Gloder, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa Ferenc pápa nevében latin nyelven tolmácsolja az apostoli áldást.

A találkozó utolsó napján, pénteken 8 órakor főpásztori liturgiát celebrálnak a nagyvárad-velencei Urunk színeváltozása-templomban. Ezután a találkozó összegzésére és a hivatalos záróünnepségre kerül majd sor.

Király András / hajdúdorogi egyházmegye & Magyar Kurír, Rodica Indig / a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye kultúrirodája, Ştefania Chiriloaei / a nagyváradi gr. kat. ehm. sajtóirodája alapján dg

Fotók: Eugen Ivuţ / nagyváradi görögkatolikus egyházmegye