Dr. Boga Alajos emlékét idézték Csíkkozmáson

0
213

Dr. Boga Alajos élete sokak számára példát mutathat és erőt adhat a nehéz helyzetekben. Korunk szellemi zűrzavarában Európának és a világnak nagy szüksége van a kereszténységre, a keresztény tanításra és az azt követő emberekre, mivel a kereszténység nemcsak az egyént építi szellemileg és lelkileg, hanem társadalmat formál és kultúrát épít – tolmácsolta Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi gondolatait Hajdu Gábor parlamenti képviselő a néhai kanonok, pápai prelátus és püspöki helytartó mártírhalálának 70. évfordulóján.

A csíkkozmási római katolikus templomban ünnepi szentmisével és azt követően a mártírhalált halt püspöki helytartó, tanár és író munkásságát és életútját bemutató előadásokkal emlékezett a közösség dr. Boga Alajosra. 
 A szombati megemlékező ünnepség szervezésében is fontos szerepet vállaló Hajdu Gábor parlamenti képviselő úgy idézte fel beszédében a római katolikus egyházban fontos szerepet betöltő, a magyar közösség és szülőfaluja felé elkötelezett Boga Alajos emlékét, mint aki többszörös terhet vitt élete során.

– Katonai lelkészként a székely foglyok mellett volt és támaszt nyújtott nekik, tanárként a magyar egyházi oktatás megszervezését vállalta, egyházi vezetőként megbízható, kötelességtudó ember volt – mondta a parlamenti képviselő.

A Krisztus vértanújaként 1954. szeptember 14-én – a Szent Kereszt felmagasztalásának napján – a máramarosi börtönben fagyási sérülések következtében elhunyt püspöki helytartó életútját Marton József professzor, teológus idézte fel a jelenlévők előtt. Boga Alajos szellemiségének és egyéniségének érzékeltetéséhez Márton Áron püspököt idézte: „Szaktudásával, helyes ítélőképességével, munkabírásával, személyes modorával és közismert jószívével megnyerte nemcsak közvetlen elöljáróit és munkatársait, hanem az egyházmegye közösségét és a kívülállóknak a tiszteletét és nagyrabecsülését is.”

Azt, hogy a közel tizenöt éves szolgálat után, a kommunizmus áldozataként börtönben elhunyt kozmási születésű egyházi ember jellemére hogyan emlékeznek kortársai, ft. Tamás Huba lelkész kutatta teológiai vizsgamunkájában, amit az ünnepségen részt vevő közösséggel is megosztott.

– Milyen ember volt? Ezt kutattam. Egy olyan ember, aki egy olyan helyzetben, amikor sokan elbuknának, tudott jól dönteni. Helytállt, a vértanúságot is kiállta – mondta Tamás Huba.

A megemlékezésen jelen lévők rövid bejátszást láthattak Kassay Ildikó és Farkas György Erdély arcai és harcai című filmjéből. 

Boga Alajos 1886-ban született Csíkkozmáson. A bécsi Pázmáneum egyetemen tanult teológiát, 1910-ben szentelték pappá Bécsben, 1914-ben Kolozsváron filozófiából doktorált. Az első világháború alatt tábori lelkész, majd a kézdivásárhelyi gimnázium tanára és igazgatója volt. 1931-ben kinevezték az Erdélyi Római Katolikus Státus referensévé. 1945-től Márton Áron püspök általános helynökeként szolgált, a püspök letartóztatását követően a főpásztor titkos megbízásából ő irányította az egyházmegyét. A papoknak megtiltotta az államilag kezdeményezett papi békemozgalomba való bekapcsolódást, ezért 1950-ben letartóztatták. A văcărești-i, majd a máramarosszigeti börtönbe hurcolták, ahol mindvégig ítélet nélkül tartották fogva. A börtönben is komoly lelki életet élt, tartotta a lelket paptársaiban. 1954. szeptember 14-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén hunyt el. Ismeretlen sírban nyugszik.

Kép és szöveg: Pál Bíborka / Hargita Népe

MEGOSZTÁS