Önkénteskedési lehetőség Rómában, a 2025-ös szentév programjain

0
1049

Amennyiben nagykorú, és szeretne aktívan részt venni a közelgő szentév eseményein, segítve a sok zarándokot, akik Rómába érkeznek, hogy áthaladjanak a Szent Kapukon, itt a lehetőség!
Egy vagy több hétre, illetve a szentév konkrét eseményeire is várják az önkénteseket, akik egyedülálló élményeket szerezhetnek azzal, hogy a négy pápai bazilika Szent Kapujához vezető zarándokutak mentén segítik azokat, akiknek segítségre és információra van szükségük.

Hogyan lehet önkéntes?
Részvételi szándékát az alábbi űrlapot kitöltve jelezhezik. Miután megadta a szükséges adatokat, a megadott e-mail-címmel és jelszóval beléphet a honlap felületére, ahol az alábbiakat kell megadniuk:
– jó minőségű, színes útlevélkép — a felvételen a háttérben nem lehetnek más tárgyak vagy személyek, a személyt szemből – és nem oldalról vagy más beállításban – kell ábrázolni, és a szemeknek is jól láthatónak kell lenniük;
– érvényes hivatalos személyazonosító igazolvány jó minőségű, szkennelt fájl formátumban:
– a lelkipásztor vagy a gyülekezet vezetője által aláírt ajánlólevél szkennelt fájl formátumban (ehhez lásd a letölthető mellékletet).
Az összes szükséges dokumentum feltöltése után a felületen megadhatja azt a periódust és/vagy évfordulós eseményeket, amelyek idején szeretne önkénteskedni.
Több hetet is meg lehet adni, de mindig szombattól szombatig terjedően. Ha inkább konkrét jubileumi eseményekre jelentkezik, a szervezők azt az esemény minden napjára veszik figyelembe,ez a tártam zarándoklatokként változhat. A jelentkezést visszavonni az esemény kezdete előtti hetedik napig lehet.
Az online felületen nyomon követheti a regisztrációjának előrehaladását, és ellenőrizheti, hogy elfogadták-e azt. Felhívjuk figyelmét, hogy regisztrációjának elfogadása kizárólag a szentév 2025 szervezési titkárságának van fenntartva.
További információért kérjük, küldjön e-mailt a volunteers@iubilaeum2025.va címre.

Kérdések és válaszok:

Ki lehet önkéntes a 2025-ös szentév eseményein?
Bármely 18 évet betöltött hívő, aki egy hétig, szombattól szombatig tartó meghatározott időszakra, vagy konkrét eseményekre szeretne önkéntes munkát vállalni. A jelentkezéshez csatolni kell a plébános vagy egy pap ajánlólevelét, amely igazolja a katolikus felekezetet és a plébániai életben való aktív részvételt. Azoknak a szeminaristáknak és novíciusoknak, akik idejük egy részét ennek a szolgálatnak kívánják szentelni, a rektoruk vagy elöljárójuk írásbeli hozzájárulása szükséges. Az olasz nyelvtudás előnyt jelent, de nem követelmény a jelentkezéshez.

Hogyan lehet önkéntesnek jelentkezni a 2025-ös szentévre?
Jelentkezni a szentév hivatalos honlapján, a www.iubilaeum2025.va oldalon vagy a Iubialeum25 applikáción lehet. Az önkéntesek több hétre is jelentkezhetnek. A szervező titkárság ezután felveszi a kapcsolatot az önkéntessel, hogy visszaigazolja a felajanlását, ha szükség van rá.
Az önkéntesnek kell gondoskodnia a vízuma megszerzéséről és a Rómába való oda- és visszautazás költségeiről, míg az Evangélizációs Dikasztérium biztosítja a szállást és az étkezést a szolgálat ideje alatt.

Mit várnak el az önkéntesektől a 2025-ös szentévben?
Az önkéntes elkötelezett az esemény sikeréért, de még inkább azért, hogy tanúja legyen annak, amit a szentév képvisel. Az önkéntes fogadja a zarándokokat a különböző találkozási pontokon, és tájékoztatja őket a rendelkezésre álló szolgáltatásokról; végigkíséri őket a külön kijelölt útvonalakon, hogy belépjenek a pápai bazilikákba, áthaladjanak a Szent Kapukon és imádkozzanak, kellő figyelemmel, zavartalanul és a tervezett időpontoknak és eljárásoknak megfelelően; továbbá segít minden egyéb előadódó helyzetben.
Az önkéntes szolgálatát térítésmentesen és haszonszerzési szándék nélkül nyújtja. Vállalja, hogy a szentév szervező titkársága által rábízott feladatokat a program logisztikai és operatív követelményeinek megfelelően végzi el.

Forráswww.iubilaeum2025.va/en