Feledhetetlen zarándoklat

0
274

2024. július 28. és augusztus 3. között Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Blaga Antoniu ministránslelkész vezetésével, 43 ministránsfiú képviselte a nagyváradi egyházmegyét a római nemzetközi ministráns találkozón. A zarándoklat kivételes lehetőséget biztosított a fiataloknak, hogy hitüket elmélyítsék, új barátságokat kössenek, és megismerjék Rómát.

A zarándoklat első napján a ministránsok a Szent Péter térre látogattak, ahol közösen imádkoztak a világ minden tájáról érkező társaikkal. Az ünnepélyes találkozó előtt lehetőségük volt megcsodálni a Szent Péter-bazilika lenyűgöző művészeti alkotásait és a Vatikán egyéb látványosságait. A következő napokban a csoport ellátogatott a lateráni bazilikába, a Santa Maria Maggiore-bazilikába, valamint a Szent Pál-bazilikába is. Minden helyszínen közös imádságokkal és elmélkedésekkel mélyítették el lelki életüket.

Ezen kívül a fiataloknak lehetőségük nyílt arra is, hogy meglátogassák a híres Colosseum, a Forum Romanum és a Pantheon épületeit. Ezek a történelmi helyszínek nemcsak a múltba engedtek betekintést, hanem arra is emlékeztették őket, milyen fontos szerepet játszik a keresztény hit a történelemben.

A program részeként a ministránsok részt vettek egy különleges találkozón, ahol a pápa üdvözölte őket, és egy közös imádságot vezetett. Csoportunk a pápa mellett, a sagratóban kapott helyet. Ez az élmény felejthetetlen maradt mindannyiuk számára, hiszen közvetlenül megtapasztalhatták a katolikus egyház egyetemességét és a szentatya közelségét. A pápa bátorító szavai és áldása különleges erőt adott a ministránsoknak, hogy hitüket még elkötelezettebben éljék meg mindennapjaikban.

A zarándoklat nemcsak a szent helyek meglátogatásáról szólt, hanem a közösségi élményekről is. A fiatalok számára különböző közös programokat szerveztek, ahol megoszthatták tapasztalataikat és élményeiket, és új barátságokat köthettek. A közös étkezések, esti beszélgetések és imák mind hozzájárultak ahhoz, hogy a csoport tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz. A zarándoklat végén a nagyváradi egyházmegye ministránsai lelkileg és közösségileg is megerősödve tértek haza. A Rómában szerzett élményeik és az ott megtapasztalt közösségi erő egy életre szóló hatással lesz rájuk. A zarándoklat során szerzett tapasztalatokat és tanításokat magukkal viszik mindennapi életükbe, és megosztják társaikkal és családjaikkal is. Ez a zarándoklat nemcsak a hitük megerősítését szolgálta, hanem arra is emlékeztette őket, hogy milyen fontos a közösség és az összetartás az életükben. A nagyváradi egyházmegye büszke lehet arra, hogy ilyen lelkes és elkötelezett ministránsokat küldhetett Rómába, akik méltóképpen képviselték egyházközségüket. Blaga Antoniu

▪ Idén először sikerült elzarándokolnom Rómába a ministránstalálkozóra. Az úttól sok mindent vártam, volt, ami teljesült és volt, ami nem, viszont voltak olyan dolgok is, amikre egyáltalán nem számítottam és kellemes meglepetésként feldobta az ott töltött időt.  Az út bár hosszú volt és fárasztó, de mindezért kárpótolt a kedves és nyitott társaság. Pár embert ismertem induláskor, és az út végére szinte mindenkivel jóba lettem, és remek új barátokat is sikerült szerezni, akikkel a jövőben is tervezzük tartani a kapcsolatot. A szervezés szerintem jó volt, Tóni atya és a segítők egy gyermeket sem hagytak el a városon belül, ami csodának hat a fiúkat ismerve. Sikerült szervezetten, mégis jó hangulatban megoldani a Rómában való közlekedést is. A templomok, bazilikák és egyéb látványosságok csodálatosak voltak, egy hét pihenés után is nehéz feldolgozni mindazt, ami ott várt minket. Ami különösen jól esett az a külföldi ministránsokkal való beszélgetés a szabadidőben, ezek lehettek volna hosszabbak is, viszont a szoros időbeosztás nem engedte sajnos. Mindent összegezve, az út felülmúlta minden elvárásomat, és remélem hogy a következő alkalommal is sikerül a csapattal tartsak. Borozsnyai Kristóf

▪ Ez egy felejthetetlen élményekkel teli zarándoklat volt. Az út kicsit hosszú volt, de jól telt, főleg ahogy egyre jobban összeszokott a csapat. Nagyon jó volt a szállás, az ennivaló is nagyon finom volt, különösen az igazi olasz pizza. Jó hangulata volt a metrózásnak, vonatozásnak is. Első nap a Szent Péter téren találkoztunk Ferenc pápával. Mivel én részt vehettem a ministráns zarándoklat záró sajtókonferenciáján, ezért az egész csapattal fent ülhettünk a Sagradon, a pápa közelében. Én pedig az első sorban ülhettem, és kezet foghattam, beszélhettem a szentatyával. Ez egy felejthetetlen élmény marad számomra. Nagyon megható volt látni azt a 50.000 ministránst, aki összegyűlt a Szent Péter téren. A zenekar is nagyon tetszett, jó volt a hangulat.

Másnap meglátogattuk Róma szép helyeit: a Szent Lépcső templomot, a Falakon kívüli Szent Pál bazilikát, ahol magyar szentmisén vettünk részt, elmentünk a Trevi kúthoz, ahol nagy élmény volt mellette ebédelni, és meglátogattuk még a Santa Maria Maggiore bazilikát. Csütörtökön, míg a többiek szentmisén vettek részt a svájci gárdisták kápolnájában, addig én a záró sajtókonferencián voltam. Nagyon izgultam, de jól sikerült. Beszélgethettem a luxemburgi bíborossal, aki a Nemzetközi Ministránsok Szövetségének elnöke, és a többi német szervezővel. Fejemre tehettem egy pileólust, amit a pápa megáldott. Nagyon jó élmény volt. Utána csatlakoztam a csapathoz, és lazultunk egy kicsit, elmentünk a tengerpartra, ahol jól szórakoztunk. A hazafelé úton még ettünk egy jó, olasz pizzát. Nagyon finom volt. Jól összeszokott a csapat, nagyon jó új barátokra találtam. Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a zarándoklaton, és ha lesz még ilyenre lehetőségem, mindenképpen részt veszek rajta. Szabó András