Kacsikai búcsú

0
280

Zarándokok ezreit várják idén is a kacsikai (Cacica, Suceava megye) Mária-kegyhelyre augusztus 14-én és 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepe alkalmából — tájékoztat a iaşi-i egyházmegye sajtóirodájának közleménye. Az egyházmegye honlapján közzétett sajtóközleményt Adrian Blăjuță plébános, sajtómegbízott írja alá.

A romániai zarándokokon kívül lesznek külföldiek és érkeznek diaszpórában élő román hívek is, akik kifejezetten azért jönnek, hogy részt vegyenek a kacsikai zarándoklaton. A zarándokok között lesz Iosif Păuleț, Iași püspöke, Petru Sescu, Iași segédpüspöke és Petru Gherghel emeritus püspök, valamint Kovács Gergely gyulafehérvári érsek és Anton Coșa, Kisinyev/Chişinău püspöke. A zarándoklaton több mint 80 fiatal önkéntes segít a szervezésben, az ünnep zavartalan lefolyásában.

A zarándoklat nyitó szentmiséjét Damian-Gheorghe Pătrașcu, a Kisebb Testvérek Rendje romániai Szent József Tartományának tartományfőnöke celebrálja, homíliát mond Gabriel-Iulian Robu, a iaşi-i római katolikus egyházmegye kancellárja. Petru Sescu celebrálja a 18 órakor kezdődő a szentmisét, közreműködnek az egyházmegye fiataljai, szeminaristák, szerzetesek.

A zarándokok számára az este 10 órakor kezdődő gyertyafényes Mária-virrasztás a Boldogságos Szűz Mária mennybevétele ünnepének csúcspontja. A zarándokok szívéből szólnak ilyenkor a Szűzanya tiszteletére elmondott imák, felcsendülő énekek. Az ünnepséget Iosif Păuleț püspök vezeti.

Az ünnep napján, augusztus 15-én, csütörtökön reggel 6 órakor román nyelvű szentmise, 7.30 órakor pedig görögkatolikus szentmise lesz. Magyar nyelvű szentmise 8.30-kor, lengyel nyelvű szentmise 9.15-kor, német nyelvű szentmise 9.30-kor lesz.
Nagyboldogasszony ünnepének nagymiséje 11.00 órakor lesz, ez a kegyhely ünneplésének középpontja Szűz Mária mennybevételének ünnepén, ezt a szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálja, vele koncelebrál Iosif Păuleț iaşi-i püspök, aki külön üzenetet intéz majd a zarándokokhoz. A nagymisén részt vesz Petru Sescu, Petru Gherghel és Anton Coșa is, valamint mintegy 100 hazai és külföldi pap. Az ünnepi mise végén az ikont körmenetben viszik körbe a templom körül, megáldják a zarándokok által hozott virágokat és vallási tárgyakat.

Iosif Păuleț a kacsikai zarándoklat meghívójaként küldött Együtt, a Szűzanya körül című körlevelében arra hívta a híveket, hogy menjenek el a Boldogságos Szűzanya e kegyhelyére, mert itt, ,,a Szűzanya körül úgy érezzük, hogy egy családhoz tartozunk. Kacsikán, az Istenanya tekintete alatt otthon érezzük magunkat. Tekintete reményt és bizalmat ébreszt […] Ugyanakkor ez a zarándoklat, amelyet együtt teszünk meg, papok, világiak és megszentelt személyek, lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük az egyházhoz, Jézus családjához való tartozásunk érzését.”

A iaşi-i egyházmegye pásztorának üzenete azzal zárul, hogy meghívást intéz a Kacsikában évente megrendezett zarándoklaton való részvételre. ,,Gyűljünk össze a Boldogságos Szűz Mária köré, engedjük, hogy anyai tekintete áthasson bennünket, és imádságainkat hozzá intézzük. És arra kérek mindenkit, hogy ne csak ezen az ünnepélyes alkalmon, hanem amikor csak tehetik, egész évben zarándokoljanak el és látogassanak el Kacsikába, családjukkal, plébániájukkal, szeretteikkel együtt.”

A kacsikai szentély az imádság és az elmélkedés helye, amelyet a Boldogságos Szűz Mária csodálatos ikonja szentel meg, ez a częstochowai (Lengyelország) Fekete Madonna-ikon másolata, amelyet 1809-ben hoztak ide. A kegyhely a gyönyörű Bukovina régióban található, 19 kilométerre Gura Humorului-tól és 36 kilométerre Suceavától. A bazilika a falu központjában található, amelyet erdős dombok és rétek vesznek körül, gyönyörködtetve minden arra járót. A jelenlegi templomot 1903 és 1904 között építették neogótikus stílusban, lengyelországi terv alapján, faragott kőből és préselt vörös téglából. A templomot 1904. október 16-án szentelte fel Józef Bilczewski és Józef Weber lvivi érsek. Ekkor tűzték ki a templom búcsúünneként augusztus 15-ét, a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepét. 1996. augusztus 15-én a templomot egyházmegyei kegyhellyé nyilvánították, 1997-ben országos kegyhellyé, 2000-ben pedig II. János Pál pápa a ,,basilica minor” címet adományozta a templomnak.

Az augusztus 15-iki ünnepséget és zarándoklatot élőben közvetíti az ERCIS FM csapata.

Forrás: ercis.ro

(bm)