Családbizottságok találkozója Marosvásárhelyen

0
201

A gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs bizottságának titkára, Szénégető István marosvásárhelyi plébános meghívására szakmai napon vett részt Marosvásárhelyen a győri egyházmegye családbizottságának titkára, Németh István, a bizottság munkatársa Lőrincz Klaudia, valamint egy önkéntes házaspár, Szabó Jenő és Julianna július 30-án.

A családbizottságok találkozója szentmisével kezdődött Németh István celebrálásával. Majd a marosvásárhelyi családpasztorációs iroda vezetője, Török Bernadett több önkéntes házaspárral együtt tartalmas szakmai programot mutatott be. 

Török Bernadett irodavezető ismertette, hogy Erdélyben – közel 30 éve – hogyan kezdődött a családpasztoráció. Részletesen bemutatta a különböző programokat, amelyeket évente szerveznek meg a főegyházmegye különböző pontjain. Az irodavezető kiemelte, hogy az életvédelem nagyon fontos területe a családpasztorációnak. A téma felelőse egy házaspár, akik tanúságtételükkel segítik az érintetteket, járják azokat a plébániákat, ahová meghívást kapnak. Időnként magzatvesztők számára is szerveznek lelkigyakorlatot. Idén először sikerült elindítani a Kilenc hónap, egy tanév életvédő képzést is, ahol tanárokat, hitoktatókat, közösségvezetőket készítenek fel egy workshopon, elméleti és gyakorlati támpontokat adva az emberi élet indulásáról, fejlődéséről, védelméről.

Nevelési célzattal tartják a családi életre nevelés és a boldogabb családokért elnevezésű programot, amelyben a gyermekek, kamaszok nevelésén van a hangsúly. Működik a ciklus-show és a titkos küldetés élménypedagógiai foglalkozás is, ahol interaktív workshopon  külön vehetnek rész a lányok és külön a fiúk. A két és fél napos TESTTEO Hétvégét a 18-35 éves fiataloknak ajánlják, amelynek alapja Szent II. János Pál A test teológiája című katekézise.

Lőrincz Zsolt és felesége, Andrea, a bérmálkozók felkészítésében segítik a lelkipásztorok munkáját. Lőrincz Zsolt család- és párterapeutaként is segíti az egyházmegye hívei köréből hozzá fordulókat.

Marosvásárhelyen a családpasztoráció területén végzett munkában öt régióban működik az egyházmegyei központi jegyeskurzus. Ezt a szolgálatot önkéntes alapon végzi a Sófalvi házaspár, akik tizennyolc éve készítenek fel jegyeseket a házasságra. Elmondták, hogy kilenc alkalommal találkoznak a jegyespárok Szénégető István plébánossal kedd esténként, interaktív formában beszélgetnek a kommunikációról, a konfliktuskezelésről, a pénz- és időbeosztásról, a természetes családtervezésről és még jónéhány értékes, fontos témáról, melyek a házassághoz elengedhetetlenek. Minden találkozó bibliai idézettel és rövid igehirdetéssel kezdődik. Az utolsó, kilencedik alkalomra a jegyesek szüleit is meghívják, hogy felkészítsék őket is az új családtag befogadására és az új élethelyzetre. Ez a kilenc alkalmas találkozó tulajdonképpen a párkapcsolat elmélyítése Isten szeretetében. A képzést vezetők nem győzik elégszer hangsúlyozni a jegyeseknek, hogy mennyire fontos a közösséghez való tartozás és annak megtartó ereje.

Családcsoportok, közösségek pasztorációja is megtalálható a munkacsoportban. Mint ahogyan Magyaroországon, Erdélyben is működnek különböző családcsoportok, amelyek régióvezetőivel a főmunkatárs kapcsolatot tart, kölcsönösen segítik az információáramlást egy-egy programnál.

Végül, de nem utolsó sorban a különleges élethelyzetben lévők pasztorációja is kiemelt jelentőségű helyet foglal el a marosvásárhelyi családpasztorációs munkában. Szerveznek lelkigyakorlatot, lelki napot az özvegyeknek és külön az elváltaknak és újraházasodottaknak.

Gergely Csilla megosztotta tapasztalatait a jelenlévőkkel a családpasztorációs képzésről, melyen férjével, Sándorral együtt vettek részt. Itt hasznos információt kaptak és hívást éreztek, hogy egyházmegyei szinten is segítsék a munkát.

Bakó Mária mutatta be a programokat és ismertette szervezési hátterüket. Szó volt az egyházmegyei családtábor kezdeti és fokozatosan fejlődő szervezéséről, növekedéséről, az apa-lánya, apa-fia, anya-lánya, anya-fia hétvégékről, a feleségek hétvégéjéről, a férjek és apák hétvégéjéről. Minden program lelki töltéssel átitatott, így meg van a lehetőség arra, hogy a résztvevők kapcsolódhassanak Istenhez, segítséget kapjanak ahhoz, hogy ezt a tapasztalatot meg tudják élni és gyakorolni a mindennapokban.

A győri egyházmegye képviseletében az önkéntes házaspár, Szabó Jenő és Julianna a marosvásárhelyi találkozóról elmondták: „Két teljes és egy részmunkaidős ember foglalkozik a háttérmunkával, ami nagyobb lehetőséget és költséget is jelent, tehát sokkal egyszerűbbé teszi az önkéntesek munkáját, akik így koncentrálhatnak az előadásukra. Évek alatt így tudott összejönni egy kiváló szakmai csapat, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat és lelkesen végzik a vállalt területen az önkéntes munkát. Személyes benyomásunk, hogy rendkívül inspiráló volt látni a lelkesedésüket, ahogy bemutatták saját részterületeiket. Mindent összevetve követendő példának látjuk őket.”

Lőrincz Klaudia

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóiroda