A Vatikán nyilvánosságra hozta a 2025-ös béke világnapjának témáját

0
239
Fotó: Vatican News

„Bocsásd meg vétkeinket: add meg nekünk a te békédet” – ezt a témát választotta Ferenc pápa a következő, 2025. január 1-jén tartandó béke világnapjára.

„Csak a minden szinten – személyes, helyi és nemzetközi szinten – végbemenő valódi megtérésből virágozhat az igazi béke” – áll az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma 2025-ös béke világnapjának témájáról szóló nyilatkozatában.

Az augusztus 8-i, csütörtöki nyilatkozatában a dikasztérium hangsúlyozza, hogy a béke nemcsak a konfliktusok megszűnésével jön létre, „hanem egy új valóságban is, amelyben a sebek begyógyulnak és minden egyes ember méltóságát elismerik”.

A béke világnapját minden évben január 1-jén, Szűz Mária istenanyaságának ünnepén tartják. A világnap 1967-es, VI. Pál pápa által történt bevezetése óta a pápák megragadták az alkalmat, hogy az e napra szóló üzenetekben olyan témákkal foglalkozzanak, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete, az emberi jogok, a diplomácia és a gazdasági fejlődés. A szentatya által a 2025. évi béke világnapjának témájául a „Bocsásd meg vétkeinket: add meg nekünk a te békédet” témát választotta, amely megfelel „a jubileumi év bibliai és egyházi értelmezésének”.

Remény és megbocsátás a szentév középpontjában

A dikasztérium közleményében azt írja, hogy a témát Ferenc pápa Laudato si’ és Fratelli tutti kezdetű enciklikái ihlették, „és mindenekelőtt a remény és a megbocsátás fogalmai, amelyek a jubileum középpontjában állnak, a megtérés ideje, amely nem az elítélésre, hanem a megbékélés és a béke megteremtésére hív minket”.

A dikasztérium a továbbiakban kiemeli, hogy „ha az emberiséget ma sújtó konfliktusok és társadalmi bűnök valóságát a bűnök bocsánatára és az adósságok eltörlésére vonatkozó jubileumi hagyományban rejlő remény fényében, valamint az egyházatyák erre vonatkozó elmélkedéseivel együtt vizsgáljuk, konkrét elvek rajzolódnak ki, amelyek a nagyon szükséges lelki, társadalmi, gazdasági, ökológiai és kulturális változáshoz vezethetnek”.

Forrás: Christopher Wells/Vatican News (fordította: a temesvári egyházmegye sajtóirodája)