Járműveket áldottak meg Nagyváradon és Nagybányán

0
258

Szent Kristóf ünnepét követő vasárnapon, július 28-án az utazók védőszentjének közbenjárását kérve járműveket áldottak meg több helyszínen, többek között Nagyváradon, Nagybányán.

Szent Kristóf a harmadik században élt, legendás alak, aki hitéért mártírhalált szenvedett. A huszadik században került a figyelem középpontjába, az infrastruktúra jelentős javulásával, amikor a közlekedés növekvő veszélyekkel párosult, az utazók és ingázók védőszentjévé vált. Kérjük Szent Kristóf oltalmát és pártfogását, hogy ne csak elinduljunk, hanem biztonságban megérkezzünk úti célunkhoz.

Szent Kristóf ünnepét követő vasárnapon, július 28-án, a 18 órakor kezdődő szentmisét követően Pék Sándor székesegyházi plébános az utazók védőszentjének közbenjárását kérve megáldotta a Kanonok-soron parkoló járműveket, kerékpárokat, motorbicikliket.

Július 28-án ünnepelték a nagyszülők és idősek világnapját, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg, idén „Ne hagyj magamra öregkoromban” (Zsolt 71,9) mottóval. A nagybányai Szentháromság templomban 11.30 órakor bemutatott szentmisén két anyaországból érkezett állandó diakónus végzett liturgikus szolgálatot: Bolyky Miklós prédikált, Wagner Mihály pedig – Szent Kristóf, az utazók védőszentjének ünnepe alkalmából – megáldotta a szentmise végén a hívek járműveit.