Itt a nyár, de…

0
296
Fotó: Pixabay

Ezekben a szép meleg nyári napokban senki nem akar egy szobában ülni, amikor végre kimehet a szabadba vagy eljuthat nyaralni, süttetheti magát a napon egy pohár sörrel a kezében. Érthető, hogy ilyenkor az ember megfeledkezik magáról, és megpróbál a lehető legbarnábban hazatérni, viszont a túlzásba vitt napozásnak is megvannak a veszélyei. Ez a napszúrás, súlyosabb esetekben hőguta.

Az, hogy mennyi idő alatt alakul ki napszúrás, teljesen személytől függ. Számít a kor, az egyéni hajlam, bizonyos betegségek és gyógyszerek is befolyásolhatják. A nagyon súlyos eseteket leszámítva a napszúrás tünetei 24 órán belül elmúlnak, külön kezelése általában nem indokolt, elég figyelni a folyadék- és sópótlásra, a fej borogatására. Szükség esetén lehet fájdalomcsillapítót is szedni. Ha a panaszok nagyon súlyosak, vagy egy napnál tovább fennállnak, már nem napszúrásról, hanem hőgutáról vagy hőkimerülésről, illetve egyéb problémákról van szó. Ilyenkor nem elég az otthoni kezelés, hanem kórházi ellátásra, infúziós terápiára van szükség.

A gyerekek és idősek gyakrabban érintettek. Ennek oka az, hogy esetükben a haj gyengébb védelmet jelent a nap hőhatásával szemben. Ugyanez igaz a kopaszodó vagy kopasz emberekre is, akik körében szintén gyakoribb a napszúrás. A napszúrás kialakulásának valószínűsége egyértelműen függ attól, hogy valaki mennyi ideig van kitéve a hőhatásnak, illetve hogy maga a napsugárzás milyen erősségű.

A napszúrás tünetei

A napszúrás kockázatát leginkább az növeli, hogy az érintettek nincsenek tisztában a direkt napsugárzás veszélyével, nem mennek árnyékba, nem isznak elég folyadékot. A legfőbb tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés, a rossz közérzet. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet, még súlyosabb állapotokban akár kóma is kialakulhat. Az, hogy a tünetek mennyire súlyosak, függ az egyéni adottságoktól és attól, mekkora hőterhelés érte.

Hőguta, hőkimerülés

Maga a napszúrás 24 órán belül elmúlik. Ha az érintettek fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat, nem teszik ki magukat hő hatásának és borogatják a fejüket, de panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem egyéb problémáról, például hőgutáról lehet szó. Utóbbi már sürgősségi állapotot jelent a hőkimerüléssel együtt, amely kórformák azonnali kórházi kezelést igényelnek Ennek oka, hogy míg a napszúrás visszafordítható folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés nem múlik el magától. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

A napszúrás, hőguta kezelése

A napszúrás miatti fejfájás recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhíthető, emellett figyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra, a sóbevitelre (1 liter vízhez adott 1 kávéskanál sóval, de csak azoknak, akik nem vesebetegek!), a fejet pedig borogatni kell. Ha hányás is jelentkezik, akkor a gyógyszerszedés már problémásabb. Ha az otthoni kezelés nem elegendő, a panaszok pedig 24 óránál tovább fennállnak vagy fokozódnak, mindenképpen orvoshoz kell menni. A legcélszerűbb egyből sürgősségi osztályt felkeresni, mivel a napszúráson túlmutató hőgutát és hőkimerülést ott tudják a szakma szabályainak megfelelően kezelni.

Akinek valaha volt napszúrása, az a későbbiek során is érzékenyebb lehet az ilyen jellegű hőhatásokra. A megelőzést kalap vagy jó fényvisszaverő képességű fejfedő viselése és a haj nedvesítése segíti, illetve ha valaki délelőtt 11 és délután 3 között kerüli a direkt napsütést. Kisgyerekekre ez idő tájt mindenképpen sapkát, kalapot kell adni, a naptól pedig amúgy is óvni kell őket. Napszúrás esetén bármilyen alkohol fogyasztása szigorúan tilos, mert nemcsak dehidratál, hanem a fejfájást is felerősíti. Kerüljük a cukros és szénsavas italokat, helyette válasszunk hideg vizet. Napos időben inkább világos ruhát válasszunk, és hordjunk szintén világos fejfedőt. A strandon mindenképp használjunk fényvédő krémet. Bár a napszúrásnak nem feltétele a leégés, a kettő gyakran jár együtt. Csak fokozatosan szoktassuk magunkat a napsütéshez.

Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/26-os számában.

MEGOSZTÁS