Györgypál Albertről, a vértanú papról szóló könyvet mutattak be Nagyváradon

0
624

Szegény, olyan rongyosan ment a másvilágra, mert mindenki vágott egy darabot a ruhájából, reverendájából — fogalmazott az egyik vincés nővér Györgypál Albertről, a nagyváradi egyházmegye vértanú papjáról közvetlenül halála után.

December 15-én, pénteken, a nagyváradi püspöki palota dísztermében mutatták be Serfőző Leventének, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynökének Györgypál Albertről, a nagyváradi egyházmegye vértanú papjáról szóló könyvét. A nagybecskereki egyházmegyéből származó lelkipásztor 101 évvel ezelőtt hunyt el, és a várad-olaszi templom kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Az esten Serfőző Leventét a könyv szerzőjét és Kuzmányi István diakónust Zsuffa Tünde kérdezte a vértanú pap életművéről, tevékenységéről, lelkiségéről.
Elhangzott: Györgypál Albert a Nagybecskerek melletti Melencen született, élete a környékbeli magyar történelem lenyomata.

A 152 oldalon több mint nyolcvan színes képpel illuszrált életrajzi könyvből kirajzolódnak jó cselekedetei, tettei, töretlen hite és elkötelezettsége egyháza iránt.
Györgypál Albert nagysága abban állt, hogy mindig jelen tudott lenni, akár katonát temetett, akár a börtönben kínozták, akár ima közben, de Isten szívében és az emberi kapcsolatokban is jelen volt.

Serfőző Levente három éves átfogó kutatómunkájának bemutatóján részt vettek többek között a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hitoktatói is.

Kép és szöveg: nagyváradi egyházmegye

MEGOSZTÁS