„Boldogabb családokért!” – Családi Életre Nevelés program zajlott Temesváron

0
483

A temesvár-erzsébetvárosi plébánia adott otthont a „Boldogabb családokért!” Családi Életre Nevelés (CSÉN) elnevezésű programnak november 10–12. között. A CSÉN egy magyarországi módszertani alapképzés, melynek legfőbb célja, hogy a résztvevők betekintést kapjanak a családi életre nevelés gyakorlatába, saját élmény alapján szerezzenek gyakorlati ismereteket a konstruktív, dráma- és élménypedagógiai módszerekre alapozó módszertani elemek alkalmazásában.
A képzésre a temesvári egyházmegyén kívül a szatmári és nagyváradi egyházmegyékből is érkeztek egyházi személyek és világiak. A hatnapos képzéssorozat első három napján Bajorné Lobenwein Beáta és Szentannai Judit budapesti trénerek interaktív játékos feladatokon keresztül mutatták be, hogyan lehet közösséget építeni és erősíteni, milyen fontos szerepe van a családnak, a barátságnak, az önismeretnek. Nagyszerű gyakorlati útmutatót adtak, hogyan lehet rávezetni a gyermekeket, fiatalokat a helyes értékek kiválasztására, a szeretetnyelvek felismerésére, a káros szenvedélyekhez vezető csábítások elutasítására.
A továbbképzés második felére januárban kerül sor, melyet (a jó hangulatot és a lelkes társaságot elnézve) biztos, mindenki nagyon fog várni.

Visszhangok a résztvevőktől

„Hihetetlen, hogy a játékok által építették fel a témákat. Nagyon tetszik a CSÉN prevenciós vonala. Azt érzem, hogy ez a program és ezek a foglalkozások megállják a helyüket a fiatalok körében. Elgondolkodtató és új nézőpontokat tár fel a téma kibontása és felvezetése. Azt érzem, hogy most kaptam valami kézzelfoghatót, ami működik, ha jól elő van készítve. Kíváncsian várom a folytatást. Nagyon örülök, hogy részt vettem.”

„Dinamikus, interaktív, vidám volt a képzés. Fantasztikus ötletek, jó hangulat, jó csapat. Nagyon gyorsan eltelt ez a három nap. Nagyon jól éreztem magam. Nagyon sok jó dolgot tanultam meg játék keretén belül. Köszönet és hála mindenért!”

„Nem voltak elvárásaim a képzést illetően, hisz ilyen jellegű képzésen még nem vettem részt, viszont más jellegű didaktikai képzésen igen. Épp ezért ez most igazán pozitív képet hagy bennem. Nem igazán találom a szavakat, amivel kellő módon körül tudnám írni. Talán a következők számomra a legfontosabbak: szeretetteljes, elfogadó környezet; bár kiléptet a komfortzónából, mégis megtart; rengeteg új ötlet és nézőpont; jól felépített tanmenet. Köszönöm.”

”Nagyon meglepett és jó érzéssel töltött el, hogy ez a képzés ennyire interaktív. A feladatok nagyon jók voltak, sok új módszert sajátíthattunk el, amit majd alkalmazni is tudunk. Jó volt csapatban dolgozni, hisz így sok új embert megismerhettünk és sok új dolgot tanulhattunk. Hálás vagyok, hogy itt lehetek!”

Összeállította: Őze Kinga, Kisiratos