Az egyház szolidaritása a munkanélküliség, munkahelyi bizonytalanság közepette

0
407
Ferenc pápa dolgozók képviselőivel a Szent Péter-téren. Fotó: Vatican Media

Az egyház kísérje el a gazdaság peremén küzdő embereket! Ferenc pápa üzenetet küldött a Keresztény Dolgozók Mozgalmának találkozójára, amelyet a spanyol Segovia városában tartanak.

A Spanyol Katolikus Akció Keresztény Dolgozók mozgalmának (HOAC) tagjai a spanyol Segovia városában gyűltek össze 14. közgyűlésükre, amelyet augusztus 12-15. között tartottak. Ferenc pápa üzenetben bátorította a HOAC találkozó résztvevőit. A közgyűlés témája „Hidak építése, falak lebontása: Az egyház a munka világában testvéri kötelékeket sző”.

Emberi méltóságra alapozott munka

Üzenetében a pápa nagyrabecsülését fejezte ki a szervezet elkötelezettsége miatt, hogy segíti az egyházat elkísérni a katolikusokat a munkaerő piacon. Az Evangelii gaudium enciklikájából idézve megjegyezte, hogy a munka „az élet és az emberi méltóság lényeges alkotóeleme”. „A munka nem egyszerűen termelő-tevékenység, hanem eszköz, amellyel együttműködünk Isten teremtő munkájában, és emberi lényként megvalósítjuk magunkat.” A pápa hozzátette: az emberi munka segít abban, hogy „társteremtők legyünk, és részt vehessünk egy igazságosabb és testvéribb világ építésében”.

Az egyház szolidaritása a munkanélküliség közepette

Ferenc pápa ezt követően az egyház küldetéséről beszélt, hogy együtt járjon az emberekkel életük minden területén, beleértve a munkaerő világában való részvételt is. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak kiváltképpen el kell kísérnie azokat az embereket, akik a munka világának perifériáján vannak. „Elkötelezettségünk nem korlátozódhat elszigetelt beszédekre vagy tettekre, hanem állandóan tanúságot kell tenni a szolidaritásról és támogatni kell az embereket a munkahelyi szituációkban és a szociálisan kiszolgáltatott helyzetekben. Hozzátette, az egyház küldetése a dolgozókkal kapcsolatban az, hogy közel legyen azokhoz az emberekhez, akik elvesztették állásukat, vagy munkalehetőségek hiányától szenvednek.

A keresztények nem maradhatnak bezárkózva templomaik falai között – figyelmeztetett a pápa. Mindenkit arra kért, hogy aktívan forduljon a rászorulók felé, és keressen „igazságos és tartós megoldást” a munkahelyi bizonytalanságra.

Szőjünk testvéri kötelékeket

A pápa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a munkanélküliség továbbra is sok családot érint. Hangsúlyozta: az egyház felelőssége, hogy szolidaritást vállaljon „azokkal az emberekkel, akik kétségbeeséssel és kirekesztéssel néznek szembe a munkanélküliség miatt”. Üzenete végén a pápa bátorította a Katolikus Akció tagjait, hogy „szőjenek testvéri kötelékeket, legyenek az evangélium világossága és építsenek egy igazságosabb társadalmat. „Arra kérlek benneteket, hogy továbbra is legyetek Isten népe a munka világában, és továbbra is szőjetek a szeretetről és a szolidaritásról szóló történeteket” – zárta üzenetét Ferenc pápa.

Devin Watkins / Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News