A Gaál Tamás plébánosról nevezett iskolát ünneplik Borzonton

0
1343
Fotók: Gaál Tamás Általános Iskola/Facebook

Borzont egész közösségét ünnepelni hívják a szervezők a Gaál Tamás iskola 110 éves évfordulója alkalmából. A település egyik legrégebbi épülete az, amiben a tanintézmény működik, amely nevét alapítójáról, Gaál Tamás plébánosról kapta. Hétfőtől péntekig színes programokkal várják az iskola diákjait, oktatóit és a faluközösséget: lesznek előadások a szülői szerep fontosságáról, rajzpályázati kiértékelő, mesteremberek bemutatója, pedagógusok találkozója, ugyanakkor felavatják a tanintézmény épületében helyet kapó imaszobát is.

A tanintézményben két összevont osztály működik jelenleg 27 tanulóval és egy óvodai csoport. Kántor Boglárka tanítőnő elmondta, hogy igyekeztek ezt az évfordulót nemcsak a tanintézmény, de az egész faluközösség ünnepévé tenni. Minden reggel fél órás reggeli tornával indul majd a nap, hétfőn az Anya szerepe a gyermek életében címen tartanak előadást, de az érdeklődők megtudhatnak többet majd az iskola névadójáról is. Ugyancsak hétfőn az édesapáknak szánnak egy előadást, kedden délelőtt borzonti mesteremberek bemutatóját tartják, délután rajzpályázati kiértékelőre és gálaműsorra várják az érdeklődőket. Szerdán avatják fel az imaszobát gyerekeknek szánt zenés dicsőítéssel, csütörtökön családi napot tartanak a Caritas szervezésében, pénteken délelőtt sportnap, délután pedig gyerekkoncert lesz a művelődési házban, este a szülők báljával zárul az ünnepségsorozat.

Gaál Tamás plébánosnak köszönhetően indult el az oktatás Borzonton több mint 110 évvel ezelőtt: eleinte magánházakban tartották a tanórákat, de hamar megfogalmazódott az igény egy iskolaépületre, amit egyébként nemrég újítottak fel és felszereltek interaktív táblákkal, laptopokkal, okostévével. A névadó plébános előtt tisztelegve létrehoztak egy imaszobát is az iskolában, ahová a gyermekek napközben is bemehetnek elcsendesedni a kényelmes babzsákok és halk dicsítő zene társaságában. Kántor Boglárka úgy fogalmazott: nagyon fontosnak tartják az iskolában, hogy a gyermekek keresztény gyökereket kapjanak és olyan oktatásban részesüljenek, ami a megmaradásukat szolgálja.

Forrás: Fény TV