Az erőszakra nincs ok és nincs mentség

0
1476

Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt. Évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. Éppen ezért ez nem lehet magánügy! Társadalmi összefogásra van szükség a védőháló megteremtése érdekében, amely segít az érintetteknek kiszakadni az erőszakos környezetből, s amely támogatja őket, hogy kiegyensúlyozott életet élhessenek. Hogy a 21. században egyik ember se uralkodhasson embertársán, még akkor se, ha az illető a házastársa vagy a gyereke, ezért is készült a Vasárnap erőszakot körüljáró és elítélő összeállítása, amelyből az összeállítás szerkesztőjének bevezetőjét és az egyik hozzászóló, Böjte Csaba ferences szerzetes írását közöljük. Az összeállítás egésze a Vasárnap 2017/42. számának Fókusz oldalain olvasható.

 

Áttörni a hallgatás falát…

A társadalom egyes csoportjain, például a családon belüli erőszaknak különböző formái és szintjei vannak: bántalmazás, kényszerítés, kínzás, molesztálás, rongálás, szexuális erőszak, testi sértés, verbális agresszió stb. Ezeket a cselekményeket a társadalom, a közvélemény, az egyház elítéli, elkövetőit igyekszik valamilyen büntetéssel sújtani. Sajnos azonban éppen a családban előforduló esetek nem sokszor kerülnek nyilvánosságra. Ráadásul a társadalom egy jelentős része úgy vélekedik, „az asszony verve jó”, a gyerek engedelmességre szorításának a nadrágszíj alkalmas eszköze. Sőt, vannak, akik a kék-zöld foltokkal teli asszony, gyermek láttán nem borzadnak el az agresszív viselkedéstől, hanem a megvertet faggatják: de hát mivel bosszantottad úgy fel? Mintha az ember ember általi leigázásnak volna, lehetne mentsége! Mintha a megütött, terrorizált, megfélemlített személy, és nem az agresszív viselkedésű, haragját, indulatát kordában tartani nem tudó ember volna a hibás! Vannak jogi szankciók az agresszorok ellen, de éppen a családban történő erőszakot nemigen jelentik, mert félnek, mert szégyellik azok, akikkel ilyen történik. A hallgatás falát át kell törni. Ki kell mondani hangosan, hogy nem a bántalmazott, a megerőszakolt a hibás! Nem ő provokálta ki magának a bajt! Az erőszak nem megoldás, és a hívő embernek az imádkozás mellett szólnia kell…

Bodó Márta


Ha valamilyen csoda folytán ki tudnám vonni az agressziót a családok életéből, a Szent Ferenc Alapítvány nagyjából bezárhatná a kapuit

A Szent Ferenc Alapítvány az elmúlt 25 évben közel hatezer gyereket fogadott be. Mindeniknek ismerem nagyjából a történetét, és elmondhatom, hogy ezek között egy sincs olyan, akinek a házát árvíz vitte volna el vagy földrengés pusztította volna el, háború vagy ilyesmi. Nagyjából minden gyerek vagy család tragédiája máshol keresendő: az alkoholban, a lustaságban és a családon belüli vehemenciában, erőszakban. Azt hiszem, ha most valamilyen csoda folytán ki tudnám vonni az agressziót a családok életéből, akkor a Szent Ferenc Alapítvány nagyjából bezárhatná a kapuit.

Sokszor elmondtam a gyerekeknek is, meg a kollégáknak is, hogy a gonosz léleknek nincs keze, nincs nyelve, nem tud minket megütni, rosszat mondani, ő azt szeretné, hogy mi adjuk oda a kezünket, a nyelvünket a gonosznak, és általunk a társunkat megsebezze, fájdalmat okozzon, elpusztítsa. Döbbenetes látni azt, hogy ez az, ami szétveri a családjainkat, utcára rakja a gyerekeket.

Mai napig sokszor megtapasztaltam, hogy a türelmes párbeszéd, amit Jézus Krisztus folytatott, célra vezet. Szépen elmondja Jézus, hogy hetvenszer hétszer bocsássunk meg, de azt is mondja, hogy ha valahol békében-szeretetben nem tudsz együttélni a másikkal, akkor palld le a cipődről a port, és szó nélkül menj tovább. Jézus életében rengeteg ilyen történet van. A napokban olvastuk azt az evangéliumi részt, amikor Jeruzsálem felé mennek, ez fájdalmas dolog, tudja Jézus, hogy mi vár rá. Tanítványait előreküldi, hogy szállást készítsenek neki, az apostolok is megbotránkoznak, hogyhogy nincs hely, nem akarja senki fogadni őket. János, a szeretet apostola kérdezi Jézustól: mester, ne hívjuk le az égből az Isten nyilát, hogy ezeket elpusztítsa? Jézus azt mondja: én nem azért jöttem, hogy elpusztítsak valakit, én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen életük. Jézus a világ megváltásának művét megszakítja, továbbmegy egy faluval, valahol majd csak befogadják. Milyen jó volna, ha meg tudnánk ezt tanulni! Ha valahol visszautasítanak bennünket, milyen dühösek tudunk lenni! Adja Isten, hogy Jézus Krisztus példája segítsen rajtunk, hogy ne a dühünk szerint cselekedjünk.

Szent Ferenc életében sok olyan történet van, ami arról szól, hogy eltűri fájdalmat, a megaláztatást, nem vág vissza, a békét választja. Szent Ferenc egy elhagyott, romos épületet újraépít, az az ő lakásuk a San Damiano kolostor mellett. Egy kis fészer, el tudjuk képzelni, hogy az 1200-as években ez hogy nézhetett ki. Ment egy pásztor, bekötötte az állatait oda. Erre ők továbbállnak, odébb készítenek valami hajlékot maguknak, és nem harcolnak, nem ellenségeskednek. Adja Isten, hogy családjainkban, társadalmunkban az erőszak, az agresszió tüze kialudjon, és békében, jó testvérekként, szeretettel tudjunk együtt élni.

Böjte Csaba OFM

MEGOSZTÁS