Iskola másként nem megszokott helyszínen – tartalmas nap egy plébánián

0
124

Az iskola másként hét alkalmából a szatmárnémeti Szentlélek-plébánián járt a Hám János Római Katolikus Teológiai Liceum 9A osztálya. A nem megszokott helyszínen tartott programról az osztályfőnök, Józsa Nándor Loránd számol be.

Az osztály érkezésekor a plébános, Istvánfi Szilárd már a kapuban várta a vendégeket, majd bemutatta a templomot és ezt követően az altemplom egyik termében folytatódott a napi program. A szóban forgó nap, október 23. fontos eseményei közül kettőről emlékeztünk meg. 1456 október 23-án hunyt el Kapisztrán Szent János, akinek Hunyadi Jánossal együtt nagy szerepe volt a nándorfehérvári győzelemnél. Kapisztrán Szent János hite és magatartása nemcsak abban az időben volt példamutató, hanem napjainkban is az. A nap másik fontos eseménye az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének a napja. Olyan esemény, amely nem maradhat megemlékezés nélkül. Az ott küzdő emberek hite, mentalitása és magatartása ismételten olyan cselekedet volt, amely napjainkban is követendő.

A történelmi megemlékezések után a kulcsszó, ami köré a napi program hátralévő része épült, a bajnok szó volt. Az osztály egyik diákja, Jeromos Álmos, aki nemrég lett országos bronzérmes dzsudóban, beszélt arról, hogy mit jelent neki bajnoknak lenni. Kiemelte, hogy a félelem és a hit, a küzdés vagy közömbösség, a remény vagy a reménytelenség mennyire jelen volt az ő életében. Ha félelemmel és negatív hozzáállással ment a küzdőtérre, akkor több alkalommal veszített, azonban ha hittel, győzni akarással állt ki, akkor nyert. Hasonló véleményeket osztott meg klub- és sporttársa, Sălăjan Kinczel Erik is.

Nagyon értékes gondolatok hangzottak el a két sportolótól. Ezt követően kezdetét vette a mozizás, aminek keretében a Szív bajnoka című filmet néztük meg. Egy nagyon komoly film, mely főként a diákok számára hordoz nagyon fontos üzeneteket. Ennek a filmenk a kulcsszavai a hit, küzdés, kitartás, lecsúszás és felemelkedés.  Manapság divatos a motiváció szó használata, jelen esetben nem túlzás kijelenteni, hogy ez a film tele van motivációs üzenetekkel.

A napi találkozónkat Istvánfi Szilárd buzdító gondolatival zártuk. A plébános biztatta a diákokat, hogy minden lehetőséget használjanak ki a tanulás terén, és a legfontosabb, hogy minden cselekedet hittel legyen átítatva.

Józsa Nándor Loránd osztályfőnök