Isten szolgája Mihai Neamţu OSBM születésének centenáriumát ünnepelték Rómában

0
36

A római Szent Péter-bazilika altemplomában emlékeztek meg a román görögkatolikusok a boldog emlékű Mihai Neamţu bazilita szerzetes születésének századik évfordulójáról október 12-én. A román nyelvű szent liturgiát Cristian Dumitru Crișan fogaras-gyulafehérvári segédpüspök vezette Kocsis Fülöp magyar metropolitával.

A szertartáson részt vett Robert Roman Lissieko, a bazilita rend generálisa, Paul Butnaru államtitkársági tisztviselő, Vasile Man, Mihai testvér boldoggáavatási és kanonizációs ügyének posztulátora, görögkatolikus kispapok, az Istenanya Nővérek Kongregációjának tagjai és avasi hívek. A szent liturgia végén imádkoztak Mihai testvér boldoggá avatásáért is.

Ki volt Mihai testvér?

Mihai Neamţu 1924-ben született egy avasi kis faluban, Rózsapallagon. 1931 és 1936 között szülőfalujában tanult. Tizennégy évesen féloldali paralízist kapott.

Egész életét a keresztény hitének szentelte. A bikszadi görögkatolikus kolostorban töltött két év után, egészségügyi problémák miatt a fiatal Mihai Neamțu visszatért a szülői házba, ahol a görögkatolikus egyház üldözése idején intenzív lelkipásztori tevékenységet folytatott sok hívő számára, a Securitate folyamatos megfigyelése mellett.

1970-től járt faluról falura, hogy teakúrákkal és imával gyógyítsa az embereket. Idővel az egész országban híre ment, és naponta több száz beteg érkezett Rózsapallagra Mihai bácsihoz, ahogy emlegették. Mindenkit szívesen fogadott, ám pénzt sosem vett el jótéteményeiért. A betegek fogadása reggel 9 órától késő estig tartott, két rövid étkezési szünettel.

A bazilita rendbe 1981. február 2-án titkos körülmények között, az akkori tartományfőnök, Gheorghe Marina OSBM vette fel ismét. Az örök fogadalomtételre 1986. január 1-jén került sor. Mihai Neamțu OSBM 2000. június 23-án hunyt el.

Csodák gyógynövényekkel és imákkal

Bármilyen betegség gyógyítható, hitte Mihály testvér. Nem javasolta a gyógyszeres terápiáról vagy az orvosról való lemondást, ezek jótékony hatásait sosem cáfolta meg, ő úgy tartotta, hogy az orvosságokat gyógyteákkal kell segíteni. Emellett imádkozásra buzdította az embereket, és teljes meggyőződéssel hitte, hogy minden emberben ott van Isten egy részecskéje, és ezért mindenki meggyógyítható. Türelemmel fordult az őt felkeresőkhöz, megismerte őket és minden kérdésükre válaszolt, akár a betegségókről, akár a gyógymódról, akár egyszerű életvezetési témákról is volt szó.

Ő mindig úgy tartotta, hogy a teákat csak természetes szirupokkal lehet édesíteni, amelyek áfonyából, citromból, fenyőből, málnából, szederből készülnek. A folyadékokat nem szabad hidegen vagy forrón inni, ahogyan az ételeket sem így fogyasztjuk. A rendszeres orvosi vizsgálatokat és kontrollvizsgálatokat nem szabad elhanyagolni. Végezetül pedig a tudatosan magunkhoz vett Eucharisztia a test-lelki jólléthez vezet.

Mihai bácsi a gyógyászati receptek mellett bölcsességgel teli tanításait is átadta az őt felkeresőknek. „Légy vidám! Légy erkölcsös! Ne légy haragos!”, ezek voltak életbölcsességének alapelvei. Ami az imát, mint a gyógyítás módszerét illeti, azt mondta: „A gyógyulás Isten által az érintett személynek adott kegyelemtől és attól a hittől függ, amellyel az imát elmondják.”

A rákból gyógyult nő története

A pallagi szerzetes imái és teái olyan embereket is talpra tudtak állítani, akik már fél lábbal a sírban voltak. Erről tanúskodik a kányaházi (Călinești Oaș) Maria Țăran esete is, akinek története megtalálható a Iosif Țiproc Mihai din Prilog című könyvben.

Maria Țăran: „Én ismertem a pallagi Mihait. Sok embert meggyógyított, aki hozzá fordult. Más helyekről is jöttek hozzá emberek. A lányomat, aki 1963-ban született, ő gyógyította meg. A kisbabája még csak egy hónapos volt, amikor tüdőbeteg lett. Fürdött és megfázott, ami után tüdőgyulladást kapott, de nem törődött vele. Aztán a betegség súlyosbodott, és a kolozsvári kórházba került. Ott maradt körülbelül hat hónapig, és azt mondták, hogy tüdőrákja van. [A testvér] adott neki teákat, és azt mondta, hogy hat hónapig ne igyon vizet, csak teákat, és persze sokat imádkozzon. A lányom csodálatosan felépült, és amikor visszament Kolozsvárra kontrollra, az ottani orvosok nem hitték el, hogy a lányomnak semmi baja nincs a tüdejével. Az évek során a bikszadi szanatóriumban is megvizsgálták, de nem találtak semmit. A forradalom után beutazta a világot, külföldre járt, ahol egy sor vizsgálatot végeztek, de mindegyik azt mutatta, hogy a lányom teljesen egészséges. Igazi csoda történt vele, mindez a teáknak, de különösen a szívből jövő imáknak köszönhető” – vallotta az asszony.

2018 július 23-án a Szentek Ügyeinek Kongregációja kiadta a nihil obstat dekrétumot, amellyel kifejezi egyetértését Isten szolgája Mihai Neamţu OSBM boldoggáavatási ügyének megkezdéséhez. 2018. szeptember 14-én nyitotta meg a főegyházmegye nagykúriája a 2000. június 23-án elhunyt Isten szolgája Mihai Neamțu OSBM boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakaszát.

Ima Mihai testvér boldoggá avatásáért

Irgalmasság és minden vigasztalás Atyja, te Mihai Neamțu testvért elhívtad, hogy irgalmasságod jele legyen a romániai görögkatolikus egyházban. Neked ajándékozott életével megtanított minket arra, hogy a semmiből születtünk, de arra rendeltettünk, hogy örökké Krisztussal együtt uralkodjunk. Add meg nekünk, Urunk, lelkünk és testünk gyógyulását, és azt a kegyelmet, amelyet most Mihai testvér közbenjárására kérünk, remélve jóságodban, hogy hamarosan az oltárra emelve tisztelhetjük. Minden mennyei hatalom dicsér téged, és mi magasztalunk téged, Atya, Fiú és Szentlélek, most és mindörökkön örökké. Ámen.
Miatyánk… Üdvözlégy, Mária… Dicsőség az Atyának….

Forrás: gyulafehérvár-fogarasi görögkatolikus egyházmegye, e-communio.ro

Fotók: balázsfalvi görögkatolikus egyházmegye

MEGOSZTÁS