Igehirdetés és menedzsment

0
125

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program idei tizedik rendezvényét október 7–9. között tartották a csíksomlyói Jakab Antal Házban pénzügyi menedzsment tematikával.

Napjainkban a pap nem csupán „lelkiatya” (a hívek lelki életét vezető áldozópap), szentségkiszolgáltató és igehirdető, aki szellemi-lelki téren gondoskodik a rábízottakról, hanem „menedzser” (intézményvezető/ügyeket intéző üzletember) is: gondoskodnia kell a plébániahivatal működtetéséről, épületek, eszközök fenntartásáról, karbantartásáról, felújításáról, az ezekkel járó adminisztrációs-bürokratikus feladatok ellátásáról (könyvvitel, leltárkészítés, költségvetési terv, zárszámadás, bérbeadási szerződés, pályázás stb.) Mivel a közösség javára végzett pénzügyi-gazdasági menedzseri munkát általában autodidakta módon tanulják meg, az adott feladatok végzése közben, során, a PTK-program második alkalommal is lehetőséget kínált főegyházmegyénk papjai számára, hogy ismereteiket e szakterületen (tovább)fejleszthessék.

Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának igazgatója és Kedves Mária, a szervezet pénzügyi menedzsere, „controllere” egy általuk kifejlesztett képzési módszer alapján „vezették be” a klerikusokat a pénzügyi-gazdasági világba, mondhatni „bedobták őket a mély vízbe”, hogy a személyes, aktív tapasztalatszerzés során tanuljanak. A résztvevők két és fél napon át egy komoly hozzáállást és erős koncentrációt igénylő szimulációs játékot játszottak, melynek során csapatokban dolgozva próbáltak ki különböző vezetőfunkciókat gazdasági, pénzügyi és marketing területen, megismerték e feladatkörök fontos vetületeit, valamint a stratégiai tervezés és a csapatmunka fontoságát. Konkrét gyakorlás által ismertek és/vagy értettek meg jobban különböző pénzügyi fogalmakat, gazdasági folyamatokat (amortizáció, faktoring, cash flow, overhead, költségvetés-tervezés, mérleg- és eredménykimutatás elkészítése, piaci viszonyok elemzése és az ehhez való alkalmazkodás, beruházások megtervezése, kivitelezése, belső fejlesztések, átstrukturálások kivitelezése, finanszírozási lehetőségek, együttműködés kormányzati és civil szervezetekkel stb.).

A négy csapatban játszó-tanuló tizenegy pap számos gyakorlati tanácsot is kapott az épp aktuális mindennapi ügyeihez, hiszen a „játékvezetők” a gazdasági-pénzügyi szférában elméletben és gyakorlatban egyaránt jártas, tapasztalt szakemberek, az egyház(megye)i sajátosságok terén pedig Zsebe Márta érsekségi gazdasági tanácsos segítette munkájukat. Úgy a játék során, mint a konkrét kérdésekben mindhárman önzetlenül osztották meg szakmai háttértudásukat és a „való világban” szerzett tapasztalataikat az igencsak érdeklődő lelkipásztorokkal.

Bár fárasztónak mondható, intenzív munkát követelő képzés volt, ezzel együtt közvetlen, humoros és nagyon jó hangulatú együttlétként értékelték a résztvevők, akik hálásak voltak a nagy mennyiségű új vagy épp elmélyített tudásért, amelyre itt szert tehettek. Főegyházmegyénk szeretetszolgálat-szervezetének vezetői további támogatásukról biztosították a papokat, hogy azok az örömhír hirdetése mellett ügyvezetőként is mindinkább hatékonyan munkálkodhassanak a hívek és az egyház szolgálatában.

Szöveg és kép: Dávid Tünde