Tapasztalatcserével egybekötött tanulmányút Pécsen

0
148
Fotók: a temesvári egyházmegye sajtóirodája

A temesvári püspökség negyedik éve szervez tapasztalatcserével egybekötött tanulmányutat a különböző pasztorális irodák munkatársainak és önkénteseinek részvételével. Idén a temesvári egyházmegye pasztorális csoportja – Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, Egyházmegyei Ifjúsági Központ, a beteggondozás, börtönpasztoráció, sajtóiroda és a püspöki kúria munkatársai – szeptember 10–12. között a pécsi egyházmegyébe látogatott.

A hosszú út után a temesvári egyházmegye csoportja szeptember 10-én délután érkezett meg Pécsre, ahol Felföldi László pécsi megyés püspök, Máger Róbert püspöki irodaigazgató, Molnár Erik püspöki titkár és Biró-Csányi Krisztina titkársági és pasztorális csoportvezető nagy szeretettel fogadta a bánsági vendégeket. A gyors elszállásolást követően Kiss Viktória turisztikai koordonátor bemutatta a székesegyházat, valamint a püspöki palotát, majd közös vacsora következett.

A második nap reggelén a temesvári egyházmegyés munkatársak közös szentmisét ünnepeltek a székesegyház Corpus Christi kápolnájában, amelyet Felföldi László püspök celebrált. Szentbeszédében arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek a kor jó apostolai abban az egyházmegyében, amelyben dolgoznak, találják meg életük értelmét, békéjét és biztonságát, amelyet mindig újra kell gondolniuk a személyes és közösségi életben.

A délelőtt folyamán mindkét egyházmegye bemutatta saját „kincseit”, illetve az irodát, ahol tevékenykedik, annak a programjait. Elsőként a pécsi egyházmegye mutatkozott be, Felföldi László püspök, valamint Máger Róbert irodaigazgató ismertette az egyházmegye felosztását, a csoportokat, amelyek ott tevékenykednek. Ezt követően Kovács József ifjúsági és egyetemi lelkész mutatta be azt a színes palettát, amelyet a fiataloknak kínálnak, és próbálják minél vonzóbbá tenni az egyházat a mai kor fiataljainak. Nagyon nyíltan beszélt a kihívásokról és azokról a szépségekről, amelyekkel a mai kor fiataljait próbálják megszólítani.

A pécsi egyházmegyében nagy súlyt fektetnek a kórházlelkészségre, a munkatársak lelkesedéssel meséltek tevékenységükről, hogy mennyi örömöt nyújtanak a betegeknek és az ott dolgozó nővéreknek. Elmondták, hogy még ha nehéz is sokszor, de látják az értelmét ennek a szolgálatnak. A családpasztorációban nagyon sok energiát fordítanak a családközpontú, valamint baba–mama programokra, de ugyanakkor dolgoznak külön a feleségekkel és külön a férjekkel is. Továbbá bemutatták a köznevelési intézményeiket, amelyet működtetnek, ahol nagy gondot fordítanak a fiatal generáció nevelésére. Említették továbbá az oktatásban, nevelésben tapasztalt nehézségeket, illetve, hogy gyakran felteszik maguknak a kérdést, milyen kellene legyen a mai kor keresztény oktatása. Ezt követően a temesvári egyházmegye pasztorális irodái mutatták be tevékenységeiket.

Délután a két egyházmegye pasztorális irodái közösen dolgoztak és osztották meg tapasztalataikat. Elmondásuk szerint fontos, hogy mindannyian egy közös cél felé haladjanak, és mindenki arra törekedjen, hogy mindent Isten nagyobb dicsőségére tegyen.

Utolsó nap, csütörtök reggel, Szűz Mária Szent Neve ünnepén a szentmisét Pál József Csaba temesvári megyés püspök celebrálta, szentbeszédet Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi káplán mondott.

A délelőtt folyamán Pál József Csaba megyés püspök tartott előadást, és meghirdette a jövő évi pasztorális év mottóját, amely igazodik a szentévhez: „A reménység éve”. Ezután a részt vevő pasztorális irodák és csoportok programjában a fontosabb programok megtervezése és megbeszélése szerepelt.

Köszönet Felföldi László pécsi megyés püspöknek, a pécsi püspökségnek, valamint az egyházmegye kedves munkatársainak a szívélyes fogadtatásért és a sok szép élményért, amelyben a temesvári egyházmegyés pasztorális munkatársakat részesítették.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája