Imában találkoztak a Szűzanyával. Kisboldogasszony ünnepi zarándoklatok Máriaradnára

0
203

Lehet-e egy zarándok misszionárius? Őszintén: minden esélye megvan rá, hogy azzá váljon! Nem akarjuk reklámozni a közösségi oldalakat vagy más internetes felületeket, az viszont biztos: a Boldogságos Szűz Mária születésének ünnepe előtt a közösségi médiában, a különböző plébániák, egyesületek és csoportok oldalain posztok és rövid videók jelentek meg arról – amelyeket később az egyházmegye Facebook-oldalán is megosztottak –, hogyan indultak útnak gyalogosan zarándokcsoportok a főként bolgár és horvát nemzetiségű hívekből álló plébániákról a radnai Mária-kegyhelyre.

A keresztalják többnyire templomi zászlókkal érkeztek. Azok, akik ezeket a bejegyzéseket a közösségi médiában közzétették, valószínűleg nem akarták hivalkodóan „reklámozni” zarándoklatukat. Ehelyett arról a mélyen gyökerező érzésről tettek tanúságot, amely a keresztény embernek testi és lelki erőt ad ahhoz, hogy gyalogosan induljon el egy több tíz kilométeres útra, és elviselje a majdnem trópusi hőmérsékletet, hogy elérje a kívánt célt: egy zarándokhelyet vagy kegyhelyet, ahol imában találkozhat a Szűzanyával. Mi ez a mély érzés? A kérdésre mindenki maga tudja a választ.

Több elkötelezett személynek köszönhetően a máriaradnai bazilikában Szűz Mária születésének ünnepén celebrált összes szentmisét élőben lehetett követni. Így a program szerint szeptember 6-án a vingai, berestyei, óbesenyői bolgár közösségek zarándokai érkeztek a kegytemplomba, majd szeptember 7-én és 8-án a horvát (krasován), magyar, román és német hívek zarándoklata következett. A szentmiséket bemutatta, illetve koncelebrált Sebastian Mirciov óbesenyői plébános, Piry Radulov vingai plébános, Salman Demeter nagylaki plébános, Novița Drăghia berestyei plébános, Ionuc Hojda újmoldovai plébános, Gheorghe Augustinov kanonok, a Temesvári Bolgár Személyi Plébánia plébánosa, Branko Duma temesvár-józsefvárosi segédlelkész. A zarándokok a nagybecskereki, a nagyváradi (latin rítusú), a szeged-csanádi, a jászvásári és a temesvári egyházmegyéből, a gyulafehérvári főegyházmegyéből, továbbá a lugosi és nagyváradi görögkatolikus (bizánci rítusú) egyházmegyéből érkeztek.

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén a 11 órakor kezdődő püspöki szentmisét Mirko Štefkovič nagybecskereki megyés püspök mutatta be, koncelebrált Pál József Csaba temesvári főpásztor, valamint a temesvári és nagyváradi egyházmegyés papok egy csoportja. A szentmisén a kegytemplom énekkara és Andreea Bodroghi orgonista látta el a zenei szolgálatot.

A szentmise kezdetén a nagybecskereki egyházmegye főpásztorát Pál József Csaba temesvári püspök üdvözölte. ,,Kedves hívek, ma születésnapot jöttünk ünnepelni. Az ajándékok, amelyeket felajánlhatunk a Boldogságos Szűz Máriának, azok a jócselekedetek, amit embertársainkkal tettünk, de azok a bűneink is, amelyeket megbántunk” – mondta a temesvári főpásztor.

Magyar és német nyelvű homíliájában, amelyet román nyelvre is lefordítottak, Mirko Štefkovič nagybecskereki megyés püspök kiemelte: ,,Szűz Mária példája, a mi időnkben is megtapasztalható: odaadása, különösen a híres kegyhelyeken, mint itt Máriaradnán, de nemcsak itt, hanem a mi mindennapi, csendes, rejtett életünkben is buzdít arra bennünket, hogy megszüljük tetteinkben Krisztust a felebarátainknak. Tápláljuk családunkban, a munkahelyünkön azt a szeretetet, amely egyesíti az embereket, perspektívát nyit az ilyen nehéz helyzetekben is, békét hoz, amelyben lehet előre haladni, és fejlődni az emberré válásban, de akár a kultúrában, vagy a szociális helyzet javításában is. A szent szűz Istenben gyökerező öröme adjon erőt nekünk remélni, hinni, cselekedni, és egyszer majd bejutni a mennyországba.A liturgia végén a temesvári egyházmegye főpásztora Szent Gellért-érmet adományozott a testvéregyházmegye püspökének. Vértanúságáig Szent Gellért a csanádi egyházmegye első püspöke volt, amelynek utódai ma a temesvári egyházmegye Romániában, a nagybecskereki egyházmegye Szerbiában és a szeged-csanádi egyházmegye Magyarországon.”

Szent Gellért tartson meg minket egységben! – fogalmazott a temesvári egyházmegye főpásztora. Végezetül, a záróáldást követően a hívek közül sokan elindultak a bazilika mögötti dombra, hogy részt vegyenek a keresztúti ájtatosságon.

A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS