Valós és virtuális élmények – Kincses-sziget gyerektábor

0
199

A Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) idén is megszervezte a Kincses-sziget gyerektáborát Szelterszen. Az eseményt megelőzte egy kétnapos önkéntes tábor, amelyen fiatalok és felnőttek vettek részt. A Kincses-sziget táborra lelkes csapat gyűlt össze 6–13 éves kisfiúkból és kislányokból, akik Maros és Hargita megyéből érkeztek. Az eseményről egy osdolai résztvevő, Mátyás Katalin számol be.

A tábor Jézus Jeruzsálembe való bevonulásával és szentmisével kezdődött, aztán játékos ismerkedéssel és őrangyalos játékkal folytatódott. Második nap a gyerekek találkoztak Timó influenszerrel, és az ő VR (virtuális valóság) szemüvegén keresztül „jutottak el Jeruzsálembe”. Láthatták Jeruzsálem utcáit, épületeit, piacait és a zsinagógát. Részt vettek a Bethesda fürdőnél a béna meggyógyításában. A gyerekek megismerhették Jézus irgalmasságát, aki lehajolt a betegekhez és meggyógyította őket. A történet után kiscsoportokban megbeszélték a bibliai történet tanulságát, illetve megosztották, hogy személyes életükre nézve mit tanít a történet, Jézus ma hogyan gyógyítja „betegségeinket”. A jeruzsálemi eseményeket kézműves foglalkozás követte.

A kirándulás és közös játék után az esténk különösen szép volt, mivel a közös vacsora után szentségimádást tartottunk a ház kis kápolnájában. Gyertyafényben, csendes imával és énekekkel dicsőítettük a bennünk és köztünk élő Jézust. A kézről kézre járó kis gyertya fényében minden kisgyerek megszólította Jézust, kifejezve háláját, köszönetét, kérését.

A tábor második napján Timó VR szemüvegén keresztül ismét eljutottunk Jeruzsálembe, ahol tanúi lehettünk Jézus együttérzésének, szeretetének, irgalmának, gyógyító hatalmának a tíz leprás gyógyításán keresztül. A gyerekek ezúttal is kiscsoportokban beszélték meg a bibliai rész tanítását, hogy mit jelent az irgalom, a hála, hogyan van jelen az életünkben, hogyan éljük meg. A második nap közös mottója: támasz, irgalom, szeretet.

A délutáni közös kirándulás teret adott a közös játékra, illetve a színes est előkészítésére. A közös vacsorát követően a kiscsoportok bemutatták előadásaikat humorral tűzdelve, belefűzve a tábor tanulságait. Az estét a tábortűz zárta, amely lehetőséget adott személyes beszélgetésekre, gitáros éneklésre.

A tábor záró napján a pünkösd ünnepe, a Szentlélek eljövetele volt a téma. Kiscsoportokban arról beszéltünk, hagyjuk-e, hogy a Szentlélek vezessen minket, és hogyan figyelünk a lelkiismeretünk hangjára. A közös beszámolót szentmise követte, amely közelebb vitt a köztünk jelenlévő Jézushoz, és ünnepi befejezést biztosított a tábornak. A gyerekek feltöltődve utaztak haza, jobban odafigyelve a jó Istenre, egymásra, kicsit irgalmasabb, kicsit szeretőbb, kicsit hálásabb szívvel.

Köszönetet mondunk az ügyes fiatal önkénteseknek, akik a tábor egész ideje alatt kitartóan, helytállva, szolgálták Istent és a gyerekeket, Karda Manyi tanítónőnek és Magos Gyöngyvérnek a programok előkészítéséért, Lukács János plébánosnak pedig a szentmisékért.

Mátyás Katalin