Gyerekeknek tartottak pályaorientációs tábort Zabolán

0
181
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Ötödikes gyerekek számára tartottak pályaorientációs nappali tábort Zabolán augusztus első felében. Az ötnapos esemény fókuszában a pályaválasztásra való felkészülés segítése, valamint a tanulási utak és képzési lehetőségek ismertetése állt. A szervezők szükségesnek tartották, hogy a gyerekek élesebb képet kapjanak arról, melyek a kompetenciáik, milyen irányban induljanak el a számukra legmegfelelőbb középiskola, illetve szakma kiválasztásában. Az eseményről Bódi Rozália számol be.

„A modern elektronikai eszközök térhódítása miatt a gyermekek a személyes tapasztalaton túl nagymértékben a képernyő révén szereznek benyomásokat az őket körülvevő világról, azonnali belépést engedve a felnőttek világba. A szülőkkel való közös, a családi beszélgetésekre szánt idő csökkenése pedig nem teszi lehetővé az információk szűrésének, feldolgozásának támogatását, így a fiatal egyre inkább magára marad a felmerülő kérdésekkel, az ellentmondások feloldásával” – olvasható Kovács Mónika és Suhajda Csilla Judit Pályaorientációs protokoll pedagógusoknak című könyvében.

A fenti gondolatmenettel egyetértve kollégáimmal arra a döntésre jutottunk, hogy támogatni szeretnénk fiataljainkat, ezért az idei nappali tábor fókuszában a pályaválasztásra való felkészülés segítése, valamint a tanulási utak és képzési lehetőségek ismertetése állt. Szükségesnek tartottuk, hogy a gyerekek élesebb képet kapjanak arról, hogy melyek a kompetenciáik, és milyen irányban induljanak el a számukra legmegfelelőbb középiskola, illetve szakma kiválasztásában. A tábori programok 45–90 perces délelőtti és délutáni tömbökből álltak; összesen 20 programelem volt az öt nap kínálatában.

Hétfőn különböző humoros és vidámságot hozó játékokat játszottunk nagycsoportban, megalapozva az ideális légkört a gyerekek számára. A nap szomorkásan indult, már ami az időjárást illeti, viszont a délutáni vizeslufis bajnokság idejére már felragyogott a nap is, ami kedvezően hatott a csoport hangulatára. Kedden és szerdán a pályaorientációs folyamat három fő területének ismertetése közül (önismeret, pályaismeret, munkaerőpiac-ismeret) leginkább az első kettőre koncentráltunk. Meglátásom szerint, mint minden másnak az életben, a pályaválasztás folyamatának is az önismeret az alapja; minden további ismeret, információ, tájékozódási lehetőség erre épül. Így vál(hat)nak az álmok és vágyak tervekké, amelyek aztán lehetőség szerint célokká alakul(hat)nak.

Ízelítőként megemlítenék néhány programpontot: Mi leszek, ha nagy leszek? címmel egyéni rajzkészítés és bemutatás (az érdeklődési terület feltérképezése kérdőív segítségével); Activity Ki vagyok én?, Szakmakvíz, Amerikából jöttem. Szerda délután megnéztük a Zootropolis című animációs rajzfilmet, amely önmagunkról és az életről mesél, továbbá számos aktuális témát érint, mint például az előítéletek, az iskolai zaklatás, vagy a személyiséget formáló traumák. Zootropolis egy állatok által benépesített, mozgalmas metropolisz, ahol mindennapos a tolerancia, az elfogadás és a „Valósítsd meg önmagad!”-elv szellemében elméletileg bárkiből lehet bármi. A rajzfilm főhőse, a bátor nyuszi és társa, a róka, nyomozásuk során megismerik egymás értékeit és hibáit, és rájönnek, hogy senki sem annyi, mint amennyit a sztereotípiák mondanak róla.

Csütörtökön buszra ültünk a gyerekekkel és meg sem álltunk a bálványosfürdői kalandparkig. A kalandparkban a gyerekeknek lehetőségük volt próbára tenni magukat, határaikat és képességeiket. A pályák különböző nehézségi fokozatúak voltak, többségük csúszó-, kúszó-, mászó- és akadálypálya. A kalandpark egyik legkedveltebb szakasza a csapatszellem fejlesztésére kialakított speciális csapatpálya volt. Itt a gyerekek kiváló lehetőséget kaptak arra, hogy együttműködésüket csiszolják, mivel az akadályokat csak csapatmunka révén küzdhették le.

Péntekre, a tábor utolsó napjára nemcsak a gyerekeket hívtuk meg, hanem a hozzátartozóikat is. Ezen a közös találkozón tartottuk meg a hétzáró képes kiértékelőt. A hét folyamán igyekeztünk többször is hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy folyamatosan fejlesszék magukat, így érdeklődésük és képességeik alapján a számukra optimális pálya- és karrierlehetőségek elérhetővé válnak, pályaelképzeléseik megvalósíthatók lesznek.

Köszönjük Kovászna megye tanácsának, valamint a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának a tábor sikeres lebonyolításához nyújtott támogatást.

Bódi Rozália
Forrás: Gyulafehérvári Caritas