Énekszóval a tóparton – Egy kirándulás testi-lelki jótékony hatásai

0
181
A keddi mozgásműhelyt ezúttal a kirándulás váltotta fel, ami ellen nem volt kifogása senkinek. • Fotó: Gyulafehérvári Caritas

„Néhány lakónak, akik három autóba befértek, sikerült felidéznie a gyilkostói emlékeket, ahová a családjukkal, barátaikkal még fiatalságuk teljességében ellátogattak. Előjöttek a régi emlékek, szép történeteket hallhattunk” – számol be az augusztus idusán tett kirándulásról dr. Kiss Gabriella, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonának szakmai igazgatója. A keddi mozgásműhelyt ezúttal a kirándulás váltotta fel, ami ellen nem volt kifogása senkinek.

A csodálatos környezet panorámája ma sem hagyta cserben a kirándulókat. Volt, aki csendben találkozott az emlékeivel, volt, aki többet mesélt. Egységesen megegyeztünk, hogy a Gyilkos-tónál kapható kürtőskalács a legfinomabb, ezért is érdemes volt újra ellátogatni ide. A gyaloglás a 92 éves néninek volt a legnagyobb kihívás, de ő nem adta fel, pedig súlyos szívelégtelenséggel diagnosztizálták, ami miatt nehezebb a légzése. Akart kirándulni, motivált volt, és meg is érte! A keddi mozgásműhelyt most a kirándulás váltotta fel, ami ellen nem volt kifogása senkinek. Fagyi, kürtőskalács, sör, beszélgetés, emlékezés, fényképezkedés…

Dicséretet is kaptak az idősek egy békéscsabai vendégtől, aki sokat érdeklődött a hogylétük felül, és elismeréssel illette, hogy bevállalták a kirándulást. Meglepődött az úriember, amikor azt is megtudta, hogy a legidősebb kirándulónk 94 éves.

Séta közben nótákat énekeltünk, Jenő bácsi azt mondta: „én azt hiszem, hogy itt a tónál, mostanában magyar nótát nem énekeltek, főleg ilyen hangosan”. Az időseknek kiváló volt a kedve, mi is könnyen csatlakoztunk. De nem csak mi, hanem egy fiatal házaspár is hozzánk csatlakozott, és együtt énekeltünk. Arra nem is gondoltak, hogy a nótás kedvüknek még az alig kétéves gyerekük is örülni fog.

Senki nem akart hazamenni, de mégis megérte, mert a kis kirándulócsapatot a szorgoskezű konyhás munkatársaink, ízletes ebéddel várták. Az élmények elmesélése újabb jelentkezőket hozott, így a mozgásfejlesztéses kiruccanásokat is folytatni fogjuk. Ha nem is a Gyilkos-tóhoz, bár Gyergyószentmiklós végéig kisétálunk!

„Amikor mozog a test, mozog a lélek is, és a pillanatnyi megtapasztalásokkal, érzésekkel együtt, az emlékek sorozata is felidéződik a múltból!” – összegzett Kiss Gabriella kinesztetika-trénerként és mentálhigiénés szakemberként a kellemes kirándulás testi-lelki jótékony hatásairól.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas