Isten adta nekem a tehetséget, az én dolgom, hogy a legjobbat hozzam ki belőle: katolikus sportolók a párizsi olimpián

0
225

A nemrég végetért olimpia amerikai versenyzői közt három hitvalló katolikus sportolóról írt az America Magazine jezsuita lap, ők: Cole Hocker aranyérmes síkfutó; Katie Ledecky aranyérmes úszó; Simone Biles aranyérmes tornász. Róluk olvashatnak.

Bár a 2024-es olimpiai játékok kapcsán a vallási témák megjelenítése vitákat és nézeteltéréseket okozott a versenyhelyszíneken kívül, a játékok során a sportolók teljesítménye volt az, ami joggal vonzotta a legnagyobb figyelmet és dicséretet. A kiemelkedő amerikai sportolók között sokan voltak, akiknek kemény munkája és eredményei az amerikai katolikusok körében is büszkeséget és egységet jelentenek: Cole Hocker – férfi 1500 méteres síkfutás, aranyérem; Katie Ledecky – női 800 és 1500 méteres gyorsúszás, aranyérem; Simone Biles – női tornász egyéni és csapat összetett aranyérmes.


Az atlétika világában mindenki a norvég olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsen és a brit világbajnok Josh Kerr közötti régóta várt összecsapásra számított a francia nemzeti stadionban rendezett férfi 1500 méteres döntő előtt. Már a verseny előtt is érezhető volt a feszültség a két rivális között. 150 méterrel a vége előtt ez a két Góliát az első és második helyen futott. De akkor jött Dávid. Miközben Ingebrigtsen megpróbálta visszatartani Kerrt, az amerikai Cole Hocker az utolsó pillanatban mindkettőjük mellett elszáguldott, megszerezve az aranyérmet. Ideje 3:27.65, ami új olimpiai rekord, illetve a hetedik legjobb idő.

„Csak hagytam, hogy Isten vigyen át a célvonalon – mondta Hocker a verseny után. – Még mindig dolgozom fel a történteket, de épp most ötlött fel bennem az a gondolat, hogyan változott meg az életem.” Az indianapolisi Cathedral High Schoolban végzett sportoló minden verseny előtt elmond egy imát, és gyerekkora óta naplóba írja le a futással kapcsolatos céljait.

„Úgy érzem, Isten megadta nekem a futás ajándékát, és az én feladatom, hogy a legjobbat hozzam ki belőle” – mondta korábban Hocker. A mindössze 23 éves hívő sportoló így könnyen lehet, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián amerikai földön védheti meg címét.


Katie Ledecky először a 2012-es londoni játékokon, 15 évesen nyert aranyérmet teljesítményével. Rendkívül lenyűgöző életútja során katolikus hite tartotta meg. Most Párizsban két arany, valamint egy ezüst és egy bronzérmet nyert, ráadásul saját olimpiai rekordját is megdöntötte a női 1500 méteres gyorsúszásban.

Emberfeletti teljesítményei ellenére Ledecky alázatos és hálás maradt, Szűz Máriát tartja ösztönző forrásának. „Úgy gondolom, hogy Mária iránti tiszteletünk nagyon szép. Nagy szerepe van a katolicizmusban, az ő erős hite és alázata olyasmi, amiből tanulhatunk” – mondta Ledecky a National Catholic Register című katolikus lapnak, hozzátéve, hogy versenyek előtt mindig elmond egy Üdvözlégy Máriát.

Ledecky keresztapja James Shea jezsuita pap, a Georgetown University Medical Center missziós és lelki igazgatója. Ő keresztelte és áldoztatta meg először, „gyermekkorom óta ő vezetett a hitben”, mondta róla Katie. Azt is említette, hogy a Covid–19 világjárvány idején, amikor nem tudott személyesen templomba járni, a keresztapja által celebrált miséket nézte élő közvetítésben, hogy hitét erősen tartsa.

Ledeczky kezdetektől fogva katolikus iskolákba járt, felnőttként pedig olyan jótékonysági szervezetekben tevékenykedik, mint a Jezsuita Menekültszolgálat (Jesuit Refugee Service).


Simone Bilest minden idők legnagyobb tornászaként emlegetik. A 2021-es tokiói olimpián visszalépett a csapatversenytől az úgynevezett twisties, azaz a levegőben való irányérzék elvesztése miatt. A mentális egészségére hivatkozva kétéves szünetet tartott, amiért sok kritika érte. Néhányan úgy vélték, nem érdemli meg, hogy újra képviselje az Egyesült Államokat. Ezek után Biles Párizsban három aranyérmet és egy ezüstöt nyert, megszilárdította minden idők legtöbbet kitüntetett amerikai tornásza státuszát. Katolikus hite segítette, hogy idáig eljusson.

„Nem értem, hogyan csinálom. Ez egy Isten adta tehetség” – mondta Biles egyszer. Minden verseny előtt gyertyát gyújt Szent Sebestyén, az atléták védőszentje előtt; nagyon tiszteli a vértanút. Nagyapja felesége, Nellie, segítette Biles katolikus nevelését, s egyszer azt mondta, verseny közben Biles olyan „magasan repül, hogy még Szent Sebestyén is mosolyog”. Nellie egy rózsafüzért is adott a kis Simone-nak, amit őmindig magánál hord a tornazsákjában. „Nem verseny előtt mondom a rózsafüzért, általában csak magamban imádkozom, de mindenesetre  itt van nálam” – mondta a 2016-os riói olimpia előtt.

Biles a terápiát fontos tényezőnek tartja, amely segített neki felkészülni arra, hogy Párizsban visszatérjen az olimpiára. Az ugrásban és a korláton olyan gyakorlatokat mutatott be, amelyekre senki más nem képes. Biles sebezhetősége és nyíltsága, ahogyan a stresszt és a szorongást kezeli, olyan dolgok, amiben sokan utánozhatnánk őt.

Fotó: Vatican News; Wikimedia Commons

Forrás: America Magazine / Magyar Kurír

MEGOSZTÁS