Lazulós tábor: találkozási lehetőség Istennel

0
454
Fotó: Sorbán Éva

Az immár harmadjára megszervezett Lazulós tábor Szelterszfürdőn, a Boldog Özséb Ifjúsági Házban zajlott július 23-26. között, megközelítőleg 80-90 fiatallal, és olyan embereket céloz meg, akiknek még nincsen közeli kapcsolata Istennel és az egyházzal, esetleg még nem vettek részt keresztény rendezvényeken. A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség által szervezett Lazulós tábor olyan rendezvény, mely programjaival és hangulatával felhívja a figyelmet a hiteles és aktív keresztény élet fontosságára, illetve olyan módon próbálja a fiatalokat nevelni, hogy azok önazonos és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

A Lazulós programja nagyon változatos volt, kikapcsolódásra a különböző csapatépítő játékok, beszélgetések, előadások, műhelyek és koncertek adtak lehetőséget a fiataloknak. A legfontosabbak azonban a lelki programok voltak: a reggeli imák, a buzdítások, a különböző tematikájú impulzusok, dicsőítések és az eseményt záró szentmise.

A tábor idei témája a szabadság volt, a foglalkozások alatt a következő kérdéseket járták körül a szervezők: Mi az, ami valóban rabláncon tart engem? Mire tudom használni a szabadságomat? Mit szabad tenni egy szabad embernek? Hol van Isten az én szabadságomban? Miben korlátoz engem a család, a barátok, az iskola vagy akár én magam?

A résztvevők szerint a legemlékezetesebbek a dicsőítések, az esti beszélgetések, a kártyázások, a méta, a koncertek és a tanítások pillanatai voltak. Egy résztvevő így írt: „Nekem őszintén rengeteg emlékezetes pillanatom volt, kiemelném a vízi csatát, de amúgy, ami az egész Lazulóst körbevonta, az a rengeteg ember, aki itt volt… A sok mosoly, a csillogó szemek… Ez volt az, ami igazán magas szintre emelte a Lazulóst.”

A tábor különlegessége, hogy a legtöbb program szabadon választható (impulzusok és műhelyek), így a résztvevő maga döntheti el, hogy melyiken szeretne igazán részt venni. Nincsen sok kötelező program, így a fiatalok maguk dönthetnek arról, hogy az idejüket hogyan osztják be. A szervezői csapat csak irányt mutat a résztvevőknek, de senkire sem erőltet rá olyat, amit ne szeretne vagy az értékrendjével ütközne. A Lazulós elcsendesedés, találkozási lehetőség Istennel, de egyben szórakozás is, amelyet régi és új barátokkal tapasztalhatsz meg.

Vajna Éva