Csodára van szüksége? Kérje Szent Charbel közbenjárását!

0
515

A történelem során Isten mindig kiválasztott bizonyos személyeket, hogy közbenjárásukra lenyűgöző csodákat tegyen, amelyek megmutatják az ő egész emberiség iránti szeretetét és hatalmát. Közülük Szent Charbel Makhloufról újra és újra bebizonyosodott, hogy hatalmas közbenjáró, akin keresztül Isten ki akarja nyilatkoztatni gyógyítóerejét.

Charbel Makhlouf alázatos és szent életű remete volt, akinek gyengeségei Isten kezében nagy erősséggé váltak. 1828-ban született Libanonban, és szegény pásztorcsaládban nőtt fel. Ahogy nőtt, Charbelt a sivatagi remeteség vonzotta, és végül belépett az Annayában lévő maronita kolostorba. Hűségesen teljesítette a vallásos életben vállalt kötelességeit, és napról napra közelebb került Istenhez. Sok év után úgy érezte, hogy Isten ismét hívja őt, ezúttal arra, hogy remete életformát kövessen, ekkor engedélyt kapott, hogy élete hátralévő részét a kolostor melletti dombon álló remetelakban élje le.

Charbel 70 éves korában, szenteste halt meg, és amikor később exhumálták a testét, romlatlannak találták. A sírból szent olaj folyt ki, amely azóta is számos csoda forrása. Egy arizonai vak nő például 2016-ban meggyógyult, miután Szent Charbel ereklyéinél imádkozott. A csodát vizsgáló orvosi bizottság elismerte: „Nincs orvosi magyarázatunk, ezért úgy véljük, hogy ez egy csodálatos gyógyulás volt Szent Charbel közbenjárására.”

Franciaországban egy halálos beteg kisfiú családja a Szent Charbel sírjából származó olajat használt, és kilenc napon át imádkozott Szent Charbel közbenjárását kérve a csodás gyógyuláshoz. A család úgy nyiletkozott: „Az orvosok azt mondták, hogy egyre többet fog aludni, és egyre kevesebbet fog enni. Ehelyett egyre éberebb lett, és továbbra is kis adagokban, de kiitta az üvegeit. Szeptember végén Côme-t újra megvizsgálták. Örömünkre és az orvosok megdöbbenésére az állapota annyira javult, hogy megállapították, hogy élni fog… A Boldogságos Szűz és Szent Charbel megvédte őt.”

Bár jól tudjuk, soha nem „garantált” a csoda, amikor egy szent közbenjárása által fohászkodunk Istenhez, jó tudatosítani, maga a folyamat gyakran átalakíthatja a szívünket, és segíthet felkészülni arra, amit Isten tervez.

Az alábbiakban találhatják a novéna szövegét, amelyet kilenc nap imádkozva fordulnak sokan Szent Charbelhez a szükség idején.

Uram, te, végtelenül szent és szentjeidben megdicsőült,
te ihletted Charbelt, a szent szerzetest,
hogy a remeteség tökéletes életét élje.
Köszönjük, hogy megadtad neki áldásodat
és az erőt, hogy elszakadjon a világtól,
és így a szerzetesi erények, a szegénység,
az engedelmesség és a tisztaság hősies gyakorlása
győzedelmeskedni tudott remeteségében.

Kérünk téged, hogy add meg nekünk
a szeretet és a szolgálat kegyelmét,
az ő példáját követve.

Mindenható Isten, aki kinyilvánítottad
Szent Charbel közbenjárásának erejét
számtalan csoda és kegyelem által,
add meg nekünk… [Itt említsük meg a szándékunkat!]
az ő közbenjárása által. Ámen.

Philip Kosloski / Aleteia.org