Élményekkel, értékekkel töltekeznek

0
112

Huszonkét évvel ezelőtt egy baráti beszélgetésből adódó ötlet nyomán szervezték meg a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezetének égisze alatt a Kárpát-medencei mozgássérült fiatalok első táborát, mely az évek során sokak kedvenc táborává vált – idézte fel az idei találkozó keddi, hivatalos megnyitóján az ötletgazdák egyike, Tischler Ferenc. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára mintegy száz résztvevőt köszöntött a segélyszervezet mikóújfalusi táborhelyén, ahol a hét folyamán tartalmas szabadtéri programok és szórakozás mellett ismerkedésre, beszélgetésre egyaránt lehetőségük lesz a sérülteknek, kísérőiknek, illetve az őket segítő önkénteseknek egyaránt.

A hagyományokhoz híven szentmise indította a mozgássérültek táborát, melyet Sarlós Boldogasszony ünnepe tiszteletére magyar és román nyelven celebrált a korábban Háromszéken is szolgáló, jelenleg brassói plébános, Buciuman Gheorghe Traian. A találkozások fontosságát kiemelő beszédében arra emlékeztette hallgatóságát, hogy maga Jézus is eljött közénk, s arra biztatott: legyünk nyitottak, készek a vele való találkozásokra, vigyék az ő hírét, a hit örömét.

Dénes Mihály, a szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke a találkozások örömét hangsúlyozta köszöntőjében, s úgy vélte: a mozgássérültek tábora jó alkalmat szolgáltat arra, hogy a résztvevők élményekkel, emlékekkel töltekezzenek, s ezeket felidézzék a nehéz időkben vagy olyankor, amikor nem adatik meg az ismerősökkel, barátokkal való találkozás lehetősége.

Az eltelt több mint két évtized során bebizonyosodott, hogy a mozgássérültek tábora a Máltai Szeretetszolgálat „egyik legszebb tevékenysége” – fogalmazott Puskás Bálint, a szervezet tiszteletbeli elnöke. A szeretetszolgálat szociális projektjeiért felelős Anca Simu, aki ezúttal kísérőként vesz részt az idei találkozón, azt idézte fel, mennyi élménnyel gyarapodott, mennyit tanult az évek során a mozgássérült táborlakóktól. Utóbbiak képviseletében Bartalis Antal Attila köszöntötte a résztvevőket, és azt kívánta, legyen a közösségépítés eszköze, olyan erőforrás a mozgássérültek tábora, amelyből mindenki töltekezhet, ahol mindenki értékesnek érezheti magát, ahol támogatásra talál.

Hét végéig összesen több mint százan – köztük mintegy negyven sérült – töltik meg élettel a máltás tábort, a meghívottak idén a helyiek mellett Kolozs, Bihar és Hargita megyéből, illetve Budapestről érkeztek Mikóújfaluba. A háborús helyzet miatt a kárpátaljai csoport idén sem jöhetett el a rendezvényre. Az egész hetet felölelő programok fő szervezői a csíkszeredai máltások, akik egyben a helyi fogyatékkal élők szövetségének tagjai, vezetői is.

Tischler Ferenc kiemelte, a Máltai Szeretszolgálat találkozóihoz hasonlóan a mozgássérültek tábora minden résztvevő számára ingyenes.  Elmondta, a táborzárást követően rögtön nekilátnak a jövő évi rendezvény szervezéséhez, a szükséges támogatások megszerzéséhez, hiszen ezek hiányában januárban nem tudnák meghirdetni a következő tábort. Határozottan igény van rá, a célcsoportban sokak számára ez a találkozó életük kiemelt eseménye – tette hozzá.

Bár nehéz feladatra vállalkoznak, az önkéntes munkát végző fiatalok körében is igen népszerű a mozgássérültek tábora, Tischler Ferenc szerint általában túljelentkezés a jellemző. Idén Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Besztercéről is érkeztek segítők, sőt, egy argentin önkéntes is résztvevője a rendezvénynek – ő rendszerint Déván foglalkozik árva gyermekekkel –, de német és angol önkéntesek is jelezték részvételi szándékukat.

Kép és szöveg: Demeter Virág Katalin / Háromszék