Közelebb az Istenhez és a természethez

0
630

Negyedik alkalommal szervezték meg június 21–23. között a plébániai lelki munkatársak képzésén (LMK) résztvevők és hozzátartozóik nyári táborát a Kovászna megyei Esztelneken, ahol az igényesen felújított ferences kolostor és környéke kitűnő helyszínt biztosított a tevékenységekhez. Az alábbiakban erről az eseményről olvashatják egy résztvevő saját hangú beszámolóját.

A már hagyományosnak számító nyári táborunkba összesen 24-en regisztráltak, köztük voltak gyerekek is, akik nagyon jól érezték magukat a ferences kolostor udvarán és gyümölcsös kertjében. „Számomra nagy öröm, hogy bár a képzés már évek óta lejárt, mégis a táborra többen is összegyűltünk a tavaly is és az idén is. Jól kigondolt és előkészített programmal fogadtak minket a szervezők, akikért nagyon hálás vagyok!” – vallja Györgypál Attila résztvevő.

A nyári táborunk ideje alatt külön programot szerveztünk az óvodás- és iskoláskorú gyerekek számára, melyet Simon Sándor gyakorlati éves kispap vezetett. A program köszöntésekkel kezdődött, majd Szilveszter testvér (OFM) elmesélte az esztelneki kolostor történetét, megtudhattuk, hogy a kolostorban élő ferences atyák mindig fontos szellemi és társadalmi szerepet töltöttek be a helyi közösség életében.

Ezután játékos ismerkedő következett, majd a finom vacsora után elcsendesedésre, esti imára hívtuk meg a résztvevőket a kolostor kápolnájába, ahol Szent Ignánc-i vezetett ima keretében visszatekintettünk az elmúlt napunkra.

Szombaton mozgalmas napunk volt, reggel szentmisén vettünk részt a kolostor kápolnájában. A délelőtt folyamán Simon Sándor sepsiszentgyörgyi gyakorlati éves kispap tanúségtételét hallgathattuk meg a kispapi hivatásról, istenkapcsolatáról és a Rómában való továbbtanulásról.

Ezt követően pedig Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia vezetője tartott előadást Kapcsolatom Istennel, embertársaimmal és önmagammal címmel, melyben kihangsúlyozta, hogy minden szentmisében Isten közel jön hozzánk, megmutatja, hogy mennyi mindent megtesz értünk, és hogy mennyire szeret minket. „Az igazi kérdés nem az, hogy mi hogy viszonyulunk az Istenhez, hanem hogy az Isten hogyan viszonyul hozzánk. Ugyanis hajlamosak vagyunk a saját sérelmeinket, megtapasztalásainkat és elképzeléseinket kivetíteni, amelyek helytelen istenképet festenek.” – emlékszik vissza az előadásra Györgypál Attila.

A kiscsoportos beszélgetések után betekintést nyerhettünk Szent Ferenc életébe, az ő stigmatizációjának 800 éves jubileuma kapcsán, a kereszthez és egyházhoz való viszonyulásába. Szilveszter testvér előadásában elemezte a San Damianó-i kereszt szimbólumvilágát és jelentőségét.

A délutáni pihenőt követően felkerestük Székelyföld második legnagyobb búcsújáróhelyét, a Perkő-dombon található Szent István-kápolnát, ahol közösen imádkoztunk és elénekeltük a Boldogasszony, anyánk című egyházi énekünket. A kápolnáig vezető emelkedőn felállított 14 stáció mentén elvégeztük a keresztutat. Fent a Perkő-tetőn 719 méter magasból megcsodálhattuk Felső-Háromszék gyönyörű medencéjét, a távolabb fekvő Csíki- és Bodoki-havasokat, majd a kápolna előtt csoportképet készítettünk.

Visszatérve az esztelneki ferences kolostorba a vacsora után tábortűz volt a programban, a tábortüzet körbe ülve beszélgettünk és örültünk egymás társaságának.

Vasárnap az akolitusi szolgálat örömeiről, kegyelmeiről és nehézségeiről számolt be Tímár Szabolcs avatott akolitus, aki Hidegségen szolgál egyházközségében. Ezután egy interaktív beszélgetés következett a plébániai szolgálatokról, önkéntes feladatokról, a plébánosok szolgálatokhoz való hozzáállásairól és nyitottságáról.

A tábort záró szentmisét az esztelneki hívekkel közösen ünnepeltük a ferencesek templomában, ezután Szilveszter testvér a tábor résztvevőinek bemutatta a templomot és annak főbb látványosságait, köztük az Esztelneki Madonna szobrát, amely Demeter József marosszentannai fafaragó szobrászmester 2022-es alkotása, az 1750-ben faragott, s Futásfalván őrzött Esztelneki Madonna kicsinyített másolata. Amint a bemutatóból megtudtuk, 1921. december 22-én éjjel kéménytűz ütött ki, s ennek során leégett a ferences kolostor és templom. A szörnyű tűztől csak a templom sekrestyéje menekült meg, és a kiégett templomban épen maradt az Esztelneki Madonna fából készült szobra.

A ferences testvéreknek, néhány lelkes támogatónak és a különböző pályázatoknak köszönhetően mára felújított épületként pompázik az esztelneki ferences kolostor és templom, megbékélést, elcsendesedést hozva a betérő vendégeknek.

Szeretnénk megköszönni Szilveszter testvérnek, hogy néhány napra befogadta nyári táborunkat, ahol megtapasztalhattuk a ferences szerzetesekre jellemző egyszerűséget, nagylelkűséget, természet- és emberközelséget. Elbúcsúzáskor megígértük, hogy még visszatérünk Esztelnekre.

Péter Szabolcs, Sepsiszentgyörgy