Lukijan Pantelić szerb ortodox érsek látogatott a temesvári püspökségre

0
92

Szerdán, június 26-án 16.30 órakor Lukijan Pantelić budai szerb ortodox metropolita érsek, a temesvári szerb ortodox egyházmegye adminisztrátora a temesvári római katolikus püspökség székhelyén Pál József Csaba temesvári megyés püspökkel találkozott. A romániai és magyarországi szerb ortodoxok főpásztorával együtt érkezett Marinko Markov protoierej, Lukijan érsek helynöke, a temesvári szerb ortodox egyházmegye vikáriusa és Miodrag Jovanović temesvári protodiakónus. A találkozón részt vett továbbá Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Nikola Lauš püspöki irodaigazgató és Filip Dorin Gyula temesvári és dettai esperes.
A találkozóra meleg, baráti légkörben került sor, amelyet közelség és testvériség jellemez, hiszen a két püspökség székesegyháza közel három évszázada hirdeti együtt a keresztény hitet a temesvári Dóm téren.


Ez alkalommal Lukijan metropolita meghívót nyújtott át József főpásztornak püspöksége 40 éves évfordulójára, amelyet idén szeptember végén a temesvári szerb ortodox székesegyházban ünnepelnek meg. Meghívót kapott továbbá Martin Roos temesvári nyugalmazott püspök és Nikola Lauš püspöki irodaigazgató is. Nemrég Martin Roos ny. püspök is meghívta Lukijan érseket püspökké szentelésének 25. jubileumára, amelyet augusztus végén a temesvári Szent György-székesegyházban fognak megünnepelni.
Pál József Csaba megyés püspök és a jelen lévő papok gratuláltak Lukijan érseknek a budai érseki és metropolitai rangra emeléséhez, amelyről a szerb ortodox egyház szent szinódusa nemrég döntött Belgrádban (636-1/szept. 481. sz.), elismerve Lukijan püspök hűségét, buzgóságát és erőfeszítéseit az Úr útján végzett négy évtizedes munkássága során. Ebből az alkalomból Pál püspök virágcsokrot és ajándékot nyújtott át a tisztelt vendégnek.


A megbeszélés keretében szó esett a három új pap felszenteléséről a Szent György-székesegyházban, a hivatások kérdéséről a két egyházmegyében, továbbá arról, hogy jövőre ugyanazon a napon ünnepeljük a húsvétot, abban az évben, amikor mindannyian a niceai zsinat 1700. évfordulóját is megünnepeljük. A résztvevők kiemelték a testvéri együttműködést is a régi csanádi püspökség két udódegyházmegyéje, a szeged-csanádi és temesvári egyházmegye között.
A látogatás végén Lukijan metropolita érsek megtisztelte vendéglátóit azzal, hogy néhány gondolatot jegyzett a temesvári római katolikus püspökség Aranykönyvébe.

A temesvári püspökség sajtóirodája