Krakkóban boldoggá avatták Michał Rapacz lengyel papot, a kommunizmus áldozatát

0
164

Krakkóban boldoggá avatták a kommunisták által 1946-ban meggyilkolt Michał Rapacz lengyel katolikus papot. Az Isteni Irgalmasság-bazilikában június 15-én, szombaton bemutatott szentmisén Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa képviselte.

Homíliájában a bíboros kiemelte: a mártír pap boldoggá avatása „Isten vigasztaló jele az erőszak és a háború által megsebzett mai időkben”.

Michał Rapacz (1904–1946) 1937-től a Kis-lengyelországi vajdaságban fekvő Płoki faluban teljesített lelkipásztori szolgálatot. A község Lengyelország azon térségéhez tartozik, amelyet a második világháború idején a Harmadik Birodalomhoz csatoltak. A pap a németek által üldözött háborús menekülteket rejtegette, támogatta a lengyel földalatti Honi Hadsereget, és a német tilalom ellenére titokban lengyel nyelven misézett.

A háború után segítette a lengyel kommunista Biztonsági Hivatal (UB) elől rejtőzködő antikommunista ellenállókat. Lelkipásztori tevékenységében sok időt szentelt a fiataloknak, homíliáiban gyakran a vallási értékek érvényesítését szorgalmazta a társadalom életében. Magatartásával kiváltotta a hatalomra került kommunisták nemtetszését. 1946-ban többször megfenyegették, ő azonban nem hagyta magát megfélemlíteni, folytatta szolgálatát.

1946. május 12-re virradóan Płokiban a plébániára egy nagyjából húszfős kommunista fegyveres csoport tört be, a papot a közeli erdőbe hurcolták, és ott kivégezték.

A gyilkosság után hatósági vizsgálat indult, amelyben nem állapították meg az elkövetők személyazonosságát. Az 1996-ban újraindított vizsgálat során meghatározták a gyilkosok kilétét, az eljárást azonban „bizonyítékok hiányában” megszüntették. Mindazonáltal leszögezték, hogy Michał Rapacz „kommunista bűntett” áldozata lett.

Ferenc pápa idén januárban írta alá a pap vértanúságát megerősítő dekrétumot.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

MEGOSZTÁS