A hit ünnepe Újpalotán

0
164

A Bihar megyei újpalotai egyházközség a templom alapkőletételének 200. évfordulóját ünnepelte június 16-án, vasárnap. Az ünnepi szentmisén Böcskei László nagyváradi megyés püspök úgy fogalmazott: egy ilyen alkalomkor tudni kell tisztelegni elődeink előtt, gondolva a településre, a családokra, akik megőrizték ezt a szép örökséget.

A Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt újpalotai templom alapkőletétele 1824. november 9-én történt, építése pedig olasz mérnökök tervei alapján valósult meg, a ferencrendi csodatévő szent sírja fölé épített páduai templom mintájára. Az egyházmegye főpásztora kiemelte: a templom ünnepe mellett ez a hit ünnepe is, melyet Frimont János Mária is átélt, Istentől várva a segítséget. A vele kötött szövetségnek köszönhetően megmenekült, és templomot építtetett. A templom azóta is találkozásra hív bennünket, az akkor elvetett „mag” tovább fejlődik, olyan térré teszi a templomot, ahol biztosítva van a fény, a lelki, szellemi táplálék, Isten ajándéka – mondta.


A szentmise német nyelvű szónoka, Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök az egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva itt a német, román, magyar ajkú lakosságra. „Lehetünk sokfélék, de e hitben való egység folyamatosan erősíti és egyben tartja a közösséget” – fogalmazott a főpásztor.
Az eseményen jelen volt Mihai Vătămănelu nagyváradi görögkatolikus helynök is. A szertartás végén körmenetet tartottak az Oltáriszentséggel.


1819-ben gróf Frimont János Mária kapta meg a községet és lett a birtokosa. Ugyanebben az évben lett a velencei tartomány főparancsnoka, Pádua székhellyel, és itt mélyül benne Szent Antal tisztelete. 1821-ben a nápolyi királyt egy lázadásban megfosztják trónjától. Frimont főparancsnok kapta a megbízást a lázadók megfékezésére. Rietti és Antrodocco között volt a döntő ütközet, ahol kilőtték alóla a lovat. Ekkor megfogadta, ha megmenekül, templomot épít. A lázadást leverte, a királytól az antrodoccói herceg címet kapta. Az olasz tervezőknek utasításba adta, hogy „belül a templom közönséges kereszt formára épüljön, de kívül a falak legtöbbre becsült érdemrendemnek, a csapatkeresztnek ábrázolják majd az alakját, középpontjából kifelé szélesedő, négyágú rajzban.”


A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt újpalotai szent hajlékot a régió egyik legszebb templomaként tartják számon.
A jubileumi szertartás a helyi németek (svábok) hagyományos Kirchweih ünnepségének záróakkordja is volt.

Kép és szöveg: nagyváradi egyházmegye