A táborok közösségformáló ereje

0
130
Fotók: Szokond

A szatmári egyházmegyében a gyermek- és ifjúsági táboroknak évtizedes hagyománya van. Idén 30 éve annak, hogy a nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Ház a nyári hónapokban a táborok kiemelt helyszíne lett. Ebben az időszakban gyermekek jókedvű nevetése, hangoskodása tölti meg élettel a kis falu csendes napjait. A szabadidős hetekre az egyházmegye különböző plébániáiról jelentkeznek táborozni vágyó, 10–14 év közötti gyerekek, akik bekapcsolódnak a hétfőtől péntekig zajló mozgalmas rendezvénybe, ismerkednek, barátkoznak, élményekkel gazdagodnak.

Az ifjúsági iroda által meghirdetett alkalmak szervezői hátterében papok, hitoktatók, csoportvezetők sokasága áll. A fiatal önkéntesek felkészítőkön vesznek részt az év során, ahol elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek játék-, illetve csoportvezetésből, csapatmunkában való együttműködésből azért, hogy a gyerekek számára felejthetetlen, vidám, felüdítő alkalmat biztosítsanak. A csoportvezetők tevékenyen bekapcsolódnak a programpontok kidolgozásába, és ötleteikkel, meglátásaikkal színesítik a tábor programkínálatát, újításokat is javasolhatnak.

A fiatalok számára a tábor lebonyolításában való aktív részvétel fejlődési lehetőséget kínál önismeretben, mert a készületi napok alatt folyamatos visszajelzéseket, megerősítéseket kapnak a társaiktól és a vezetők részéről is. Mindez pozitív hatással van értékességtudatukra, önbecsülésükre, további életvitelükre. Mivel a szokondi egyházmegyei tábor vallásos rendezvény, ezért a napok menetéből nem hiányozhatnak az imaalkalmak, a szentmise, valamint a keresztény értékeket közvetítő kiscsoportos beszélgetések sem. Meghitt pillanatokat élhetnek át a táborlakók a csütörtök esti gyertyafényes szentségimádás perceiben, amikor elcsendesedve a napi nyüzsgés után, egy rövid időre a szentségi Jézus elé állhatnak, és megköszönhetik az örömteli pillanatokat, a csoporttársakkal együtt töltött időt, a figyelmes gondoskodást. A hét közkedvelt programjai közé tartoznak a mozgásos játékok, a foci, a méta, a vetélkedők, a szabadtéri akadályverseny, de sokak számára a tábortűz jelenti a leghangulatosabb pillanatot.

A gyermektáborokra jellemző a vidám, bensőséges, bizalmi légkör, az otthonosság, ahol a résztvevők megélhetik a közösséghez tartozás örömét és megtapasztalhatják az egymásra figyelés baráti gesztusait. Aki egyszer „belekóstolt” a szokondi tábor életébe, az újra visszavágyik, sőt másoknak is ajánlja, reklámozza a lehetőséget. Táborvezetőink így vallanak erről:

Scheitli Krisztina: A szokondi gyermektábor helyszíne, lelkülete és az iránta érzett lelkesedés változatlan az idők folyamán. Mégis mindig meg tud lepni, és mindig kapok tőle egy olyan pluszt, amit maradandóan beépíthetek a szokondi élménygyűjteményembe. Táborvezetői minőségem volt a legnagyobb kihívás számomra, és az a törekvésem, hogy a tábor résztvevői meg tudják élni azt, amit én éltem meg „pályafutásom” kezdetén, amiért évről évre visszajártam. Remélem és úgy érzem, hogy teljesült kitűzött célom; én mindenesetre nagy hálával gondolok vissza az utolsó gyermektábor hetére, és az ott megéltekből sokáig fogok még töltekezni.

Strenc Silvia: A nyári tábor számomra a lelki megnyugvást jelentette. Nagy öröm volt látni, hogy milyen sok gyermek jött el és jelezte, hogy jövőre is részt szeretnének venni. Ez pozitív visszajelzés nekünk, csoportvezetőknek, és az ifjúsági iroda munkatársainak is. Nekem az volt a legnagyobb meglepetés, hogy a gyermekek mennyire nyitottak, játékosak voltak. Bátran kijelentem táborvezetőként azt, hogy egy összeszokott, felkészült csapat része voltam, akikkel öröm volt együtt dolgozni és megélni a tábor minden pillanatát.

Hálatelt szívvel tekintünk vissza a 30 év tapasztalataira és mindazokra a segítőkre, vezetőkre, önkéntesekre, akik idejüket, kreativitásukat, jó példájukat ajándékozták nagylelkűen azért, hogy táborozó gyermekek sokasága erősödjön hitben, szeretetben, és olyan keresztény alapokat kapjanak, amire később is építeni lehet.

Tyukodi Beáta SJC

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/24-es szám Fókusz rovata összeállításának részeként. (Összeállította: Szász István Szilárd)