Veszprémben vendégszerepelt a kolozsvári Szent Cecília-kórus

0
328

Hétvégén szervezték meg Veszprémben az V. Magyar Kórusok Találkozóját, melyen Erdélyt a kolozsvári Szent Cecília-kórus képviselte. Veszprém Város Vegyeskara Egyesülete több mint három évtizede folyamatosan szervez nemzetközi léptékű kórusfesztiválokat. A Magyar Kórusok Találkozóját 2018 óta rendezik meg, június elején, a Nemzeti Összetartozás Napja (június 4.) időpontjához közeli hétvégén. A fesztivál a Kárpát-medencei, illetve a nyugati diaszpórában működő magyar kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget.

A június 7-9. közötti találkozón a Szent Mihály-plébánia kórusának 19 tagja vett részt. Pénteken a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben a szervezők, Veszprém Városi Kóruscsalád előadását hallgathatták. A szombati napot egyéni kóruspróbákkal kezdték, melyet egy részletes városnézés követett. A kórus tagjai meglátogatták a veszprémi várban található Szent Mihály-főszékesegyházat, ahol Ola Gjelo Ubi caritas művével töltötték be az impozáns templomteret. A sétát követően közös próbára került sor a rendezvényen részt vevő kórusokkal, a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskarral, a komáromi Cantus Iuventus Leánykarral, a bakonybéli Szent Maurícius Kórussal és a váci Vox Humana Énekkarral.

Szombat este gálaműsorra került sor, ahol a kórusok mutatkozhattak be előadásaikkal. A kolozsváriak Potyó István vezénylésével Horváth Márton Levente Szent Mihály himnuszát adták elő, melyet a zeneszerző Veszprém városának írt, emellett Felix Mendelssohn Bartholdy Verleih uns Frieden, Morten Lauridsen O sacrum convivium/Ave verum corpus, Peter Anglea Jubilate Deo  művei is felcsendültek. A gálaműsor zárásaként egy felemelő pillanatra került sor, melyen a kórusok közösen énekeltek. Minden kórus egy-egy zenei darabot ajándékozott egymásnak, ezeket hallhatta a közönség.

Vasárnap a kolozsvári kórus a Szent Margit-templomban teljesített zenei szolgálatot, amely után sietve indultak haza, hogy állampolgári kötelességeiket teljesítve éljenek szavazati jogukkal.

Köszönet illeti a Veszprém Város Vegyeskara Egyesületet, akik megszervezték az eseményt és szeretettel fogadták kórusunkat, vezetőjüket Erdélyi Ágnest, aki minden lépésünkre figyelt és segítségünkre volt a vasárnapi zenei szolgálaton is. Köszönjük Józsa Eleonórának a közreműködést, aki az általunk előadott műveket zongorán kísérte. Hálánkat fejezzük ki a kolozsvári Szent Mihály-plébániának az anyagi támogatásért és a szállítás biztosításáért.