Jegyespárok és fiatal házasok találkoztak

0
212
Fotók: A temesvári egyházmegye honlapja

Olyan jegyespárok és ifjú házasok számára tartottak találkozót június 4-én délután 6 órától a temesvári egyházmegyei ifjúsági központ termében, akik részt vettek az idei jegyesoktatáson. A találkozón részt vett Pál József Csaba megyés püspök.

A mostani találkozó résztvevőit a Dotterer-Kiszely házaspár, Anikó és Szilárd üdvözölte, akik koordinátorként és felelősként vesznek részt a családpasztorációnak ezen a területén, és intenzív erőfeszítéseket tesznek a fiatal házaspárok kísérése érdekében. Munkájukat más családok, több éve házasságot kötött párok segítik, akik meg tudják osztani tapasztalataikat.

A találkozó légköre családias, nyitott és fiatalos volt. A program elején a résztvevők bemutatkoztak, és néhány szóban kifejtették, hogy mit jelent számukra a jegyesoktatás. A párok többsége a temesvár-józsefvárosi és a temesvár-gyárvárosi plébániákról érkezett. Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel Pál József Csaba püspöknek a különböző problémákról, amelyek egy házasságban felmerülhetnek: hogyan bocsássunk meg, hogyan viselkedjünk azzal a személlyel, akivel nem találjuk a közös hangot, hogyan tapasztaljuk meg Isten szeretetét a megpróbáltatások idején stb.

A Kedves Emőke – Keresztes Péter házaspár bemutatta a Tandem elnevezésű új projektet, amely – ahogy ők fogalmaztak – „egy beavató folyamat, amely olyan fiatal házaspárokból álló csoportokat tömörít, akik szívesen osztják meg és gondolkodnak együtt mindennapi életük különböző aspektusairól, a hitélet ápolása céljával.” Az előadásban elhangzott: a Tandem csoport 2 éven keresztül rendszeresen találkozik, minden csoport a saját időbeosztása szerint (általában havonta egyszer), felváltva az egyes családoknál. A találkozó előtt minden házaspár meghívást kap arra, hogy egyénileg, majd házastársként elmélkedjenek a hónap témájáról, amiről a találkozón tovább beszélgetnek. Ez a program házastársaknak szól, a találkozókat a gyermekek távollétében tartják. Megbeszélésre konkrét témákat javasolnak, mint például pénz, szabadidő, család, szolidaritás, önkéntesség, a vallás helye, nehézségek, szeretet.

A találkozó végén a jelenlévőket arra kérték, hogy néhány szóban fogalmazzák meg, mit jelent számukra a házasság. Ezt követően a párok agapén vettek részt.

A temesvári egyházmegyében 2019-ben tanfolyamot indítottak házasságra készülő pároknak. A kurzust a felnőtt- és családpasztorációs iroda szervezte a temesvár-józsefvárosi plébánián – tudósított a temesvári egyházmegye honlapja a szervezők és a résztvevők által közösen megtett első lépésekről a házasság szentségére való felkészülés irányába, és egyúttal a fiatal jegyespárok felkészítéséről arra az útra, amelyet együtt fognak bejárni, jóban és rosszban egyaránt.

Forrás: A temesvári egyházmegye sajtóirodája