„A ferences rend itt virágozzék a következő 800 évben is…” – IIlusztris vendégek látogattak az esztelneki ferences kolostorba

0
634
(Fotók: Fejér László Ödön Facebook-oldala)

Diplomaosztóra került sor a valamikori minorita ferences kolostorban működő Kanta Szakképző Központban, Kézdivásárhelyen 2024. június 3-án, hétfőn. Az ünnepséget követően a vendégek Esztelnekre látogattak, ahol felkeresték az iskolát és a helyi ferences rendházat is.

A diplomaosztó jeles eseménye a Szentháromság (kantai) plébániatemplomban bemutatott szentmisével vette kezdetét. A szentmise főcelebránsa Urbán Erik, a Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány előjárója volt. A szentmisét követően történt a diplomaosztás ünnepélyes keretek között Csák János magyarországi kulturális és innovációs miniszter vezette delegáció, valamint a helyi politikai vezetők jelenlétében. Ezt követően az esemény résztvevői, ide értve a miniszter urat is, a volt minorita kolostorból az obszerváns ferences kolostorba, Esztelnekre indultak. Meglátogatták a helyi Nagy Mózes Általános Iskolát, és tisztelegtek falunk szülöttje, az iskola névadójának szobra előtt is. Ezt követte a kolostor megszemlélése, történetének rövid ismertetése.

Az illusztris vendégeket: Csák János kulturális és innovációs minisztert, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárt, Mayer Gyulát, aki turisztikai szakember, tanár és a szakképző iskola vezetője, Kavalecz Gábort a Veszprémi Szakképzési Centrum Főigazgatóját, Percze László konzult, Tamás Sándor megyetanács-elnököt, Fejér László Ödön szenátort, Bokor Tibor és Salamon Balázs polgármestereket, valamint a delegáció többi tagját a kolostor udvarában a rendtartományunk főnöke, Erik testvér és a ház felelőse fogadta. A kolostor rövid bemutatása után a konferenciateremben kötetlen beszélgetéssel tarkított, jókedvvel fűszerezett ebéd elfogyasztása következett. A kolostor területén termett alapanyagokból összeállított étel, ital és desszert (pulykahúsleves, kameruni berbécssült, leostyánpálinka, pityókatorta) nem vallott szégyent, fiatal szakácsunknak, Keresztes Zoltánnak köszönhetően.

A miniszter távozásakor a kolostor vendégkönyvébe írt jókívánságával búcsúzott: Kívánom, hogy a ferences rend itt virágozzék a következő 800 évben is az itt élő magyarok javára és Isten dicsőségére!” Köszönjük a jókívánságot és az esztelneki Madonna közbenjárására Isten áldását kérjük életére és a nemzetünkért kifejtett munkásságára.

fr. Szilveszter ofm
házfelelős