A keresztény nagykorúság és a misszió szentsége – főesperességi találkozók a temesvári egyházmegyében

0
192
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári egyházmegye papjainak főesperességi találkozója ebben a hónapban is folytatódik. Június 4-én a temesi főesperesség plébánosai és segédlelkészei a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban találkoztak, az ülés 10 órakor a piarista templomban szentmisével kezdődött. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök volt.

Szentbeszédében Vodila Szilárd buziásfürdői és bakóvári plébános úgy fogalmazott: „Jézus válaszol, ha őszinte szívvel fordulunk hozzá, még ha a válasz nem is mindig magától értetődő vagy teljes mértékben érthető a számunkra. Isten előtt fogalmazzuk meg kérdéseinket bátran, hittel és bizalommal. Aki így tesz, az örök életre vonatkozó választ kap.”

A szentmisét követően Dirschl Johann általános helynök ismertette a találkozó további programját, ami a Gerhardinum-líceum nagytermében folytatódott előadással, kiscsoportos beszélgetésekkel és közös megbeszéléssel.

Előadásában Pál József Csaba megyés püspök a bérmálás szentségére készülő fiatalok pasztorálásával kapcsolatos gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. „A bérmálás megerősíti mindazt, amit a keresztség szentsége során megkaptunk. A bérmálás a keresztény nagykorúság és a misszió, a küldetés szentsége. A jelöltek hitvallást tesznek és megkapják a Szentlelket, hogy szorosabban kapcsolódjanak az egyházhoz, hogy szóval és tettel hirdessék a hitet” – mondta bevezetőjében az egyházmegye főpásztora, aki a továbbiakban olyan témákat érintett, mint például a bérmálási életkor, a felkészülés ideje, a felkészítésben közreműködő személyek stb.

„A bérmálásra való felkészülésnek több vetülete van: a Szentlélekkel és a szentségekkel kapcsolatos alapvető ismeretek, az evangélium szerinti élet – a bérmálkozók kerüljenek szorosabb kapcsolatba a Szentlélekkel, ültessék át a gyakorlatba, a mindennapi életbe Isten Igéjét –, a diakónia vagyis a szeretetből fakadó szolgálat, mint például a szegények, az idősek támogatása, felkeresése vagy egyéb karitatív tevékenységek, az egyházi közösség építése és beilleszkedés a plébánia, illetve a helyi egyház életébe, az ökumenizmus és a tanúságtétel. A szentségek, tehát a szentmise küldetése is Krisztus misztikus testének, más szóval az egyház közösségének építése. Az egyház minden cselekedete (még a diakónia vagy a tanúságtétel is) csak akkor tud igazán tanúságot tenni az evangéliumról, ha a közösségből ered, ha az egységből fakad. Mindenekelőtt a szeretetben való egységre kell nevelnünk, az egyházzal való közösségre, pontosabban a csoporton belüli egységre és a közösségre. Ily módon megtapasztalják az egyházat kicsiben” – fejtette ki az előadás keretében a főpásztor.

Az előadást kiscsoportos beszélgetések követték két kérdés kapcsán: Saját tapasztalatok alapján melyek azok a módszerek, amelyek hosszú időn keresztül sikeresek voltak a bérmálásra való felkészítésben? Mi az, amin változtatni kellene a felkészülés és a beilleszkedés folyamatában?

Június 5-én a marosi főesperesség lelkipásztorait az arad-ségai plébánia látja vendégül, a hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai a nándorhegyi plébánián gyűlnek össze.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája